Binnenkort start de bouw van TRANSfarm, een nieuw onderzoekscentrum in Lovenjoel. © Parallel Architecten
Vertommen Binnenkort start de bouw van TRANSfarm, een nieuw onderzoekscentrum in Lovenjoel. © Parallel Architecten

Lovenjoel krijgt testboerderij voor duurzame bio-economie

Vanmiddag werd TRANSfarm gelanceerd, de opvolger van het Zoötechnisch Centrum van de KU Leuven in Lovenjoel. Onderzoekers kunnen in het centrum op zoek gaan naar duurzame toepassingen voor restproducten uit de landbouw om tot een circulaire keten te komen. In juni start de bouw van TRANSfarm op de locatie van de oude boerderij aan het Groot Park in Lovenjoel.

Al negentig jaar evolueert de boerderij mee met de wetenschap en de maatschappij. Naast het traditionele onderzoek naar landbouwdieren, ligt de focus steeds vaker op andere onderwerpen in de bio-economie. Die verandering wordt nu verankerd in de nieuwe naam en werking.

“Duurzaamheid en een circulaire aanpak verbinden de uiteenlopende projecten. We proberen de koolstofkringloop zo lang mogelijk te maken en grond- en reststoffen optimaal te benutten”, zegt Wouter Merckx, directeur van TRANSfarm. Zo loopt er een biomedisch project rond vaccinatietechnologieën in samenwerking met het Rega Instituut en worden reststoffen van de productie van biomassa geraffineerd en opnieuw verwerkt: van kippenvoer tot nieuwe bouwblokken voor plastics. De landbouwoppervlakte rond het centrum is dan weer gebruikt voor experimenten met Belgische soja.

De testboerderij maakt de brug tussen het lab en de praktijk. “Onze naam staat voor translationeel – praktisch toepasbaar – onderzoek en transformatie in de landbouw”, vervolgt Merckx. “Door de expertise rond circulaire bio-economie aan de KU Leuven te groeperen, kunnen we beter met bedrijven samenwerken aan de toekomst”, aldus nog Merckx.

Vicerector van de groep Wetenschap en Technologie van de KU Leuven, Gerard Grovers, toonde  zich uitermate tevreden. “Wij zijn de meest innovatieve universiteit van het Europese continent en dan is het belangrijk dat we dit soort stappen kunnen zetten. Blijven werken in departementen en faciliteiten op een geïsoleerde manier is uit den boze en niet meer van deze tijd. Wij moeten samenwerken en expertises samenbrengen om problemen op te lossen. Dat is de huidige realiteit. Wij moeten naar een duurzame realiteit en dat kan enkel mogelijk gemaakt worden door innovatieve technologie”, meent Govers.

Ook professor Emmo Meijer van onder meer DSM, Unilever, en de raad van Bestuur van de KU Leuven was vol lof. “Wij moeten de eiwitconsumptie omdraaien. Dat is beter voor je ecologische voetafdruk, gezonder én het is nog haalbaar ook. De keuze van TRANSfarm om een duurzaamheidscentrum te worden is de juiste keuze. Rond duurzaamheid gaat de maatschappij draaien”, besluit Meijer.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer