3 75 jaar na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki worden de slachtoffers wereldwijd herdacht en Leuven ontbreekt niet in de lange rij van steden die aandacht besteden aan de pijnlijke verjaardag.
vertommen 75 jaar na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki worden de slachtoffers wereldwijd herdacht en Leuven ontbreekt niet in de lange rij van steden die aandacht besteden aan de pijnlijke verjaardag.

Stadsbestuur en Vredesbeweging herdenken atoombommen op Hiroshima en Nagasaki: “Oproep tot nucleaire ontwapening”

Op 6 augustus 1945 om 08.15 uur plaatselijke tijd sloeg de atoombom in op Hiroshima. Vanmorgen hesen burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) en schepen Lies Corneillie (Groen) op hetzelfde uur de vlag van Mayors for Peace aan het stadskantoor. “We laten de vlag wapperen tot zondag 9 augustus om 11.02 uur, het exacte tijdstip waarop 75 jaar geleden ook Nagasaki het slachtoffer werd van een atoomaanval”, klinkt het.

3 Ook burgemeester Mohamed Ridouani en schepen Lies Corneillie waren aanwezig tijdens de actie van de Leuvense Vredesbeweging.
vertommen Ook burgemeester Mohamed Ridouani en schepen Lies Corneillie waren aanwezig tijdens de actie van de Leuvense Vredesbeweging.

In 1982 richtten de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki het internationale netwerk Mayors for Peace op tijdens een speciale bijeenkomst van de Verenigde Naties voor ontwapening. Onder het voorzitterschap van beide steden ijvert het netwerk voornamelijk voor nucleaire ontwapening. Vandaag telt het netwerk bijna 8.000 leden in 164 landen. België telt 374 leden, waaronder Leuven. Burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a): “Je veilig voelen is een basisvoorwaarde voor welbevinden. Helaas zijn er nog veel plaatsen waar mensen dagelijks te maken hebben met geweld en conflict. De vredesboodschap moet dus blijvend verspreid worden, ook al hebben wijzelf het hier best goed. Leuven is een voortrekker op vlak van verdraagzaamheid en die boodschap onderlijnen we nog eens extra vandaag. Ik roep mijn collega-burgemeesters op om hun gemeente ook lid te maken van Mayors for Peace want elke mens heeft recht op een veilige en stabiele leefomgeving.”

210.000 slachtoffers

Met deze symbolische actie toont Leuven zich solidair met Hiroshima en Nagasaki en ijvert Leuven mee voor nucleaire ontwapening en een duurzame wereldvrede. De atoombommen legden beide Japanse steden in puin en maakten meer dan 210.000 slachtoffers. Zelfs nu, 75 jaar na de bombardementen, hebben veel ‘hibakusha’ (overlevenden van de aanvallen, nvdr) nog steeds last van de fysieke en emotionele nawerkingen van straling. 

De Leuvens Vredesbeweging voerde gisteren ook al actie. Zo stuurden ze onder andere papieren kraanvogels naar Hiroshima en Nagasaki. Kraanvogels worden namelijk wereldwijd gevouwen als symbool voor vrede en hoop. Nog tot eind augustus kan je op vrijdagen en weekenddagen van 13.30 tot 16.30 uur terecht in de Sint-Michielskerk van Leuven voor een tentoonstelling van de Leuvense Vredesbeweging met portretten van ‘hibakusha’ die hun gruwelijke ervaringen delen. Om de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki te herdenken, speelde beiaardier Luc Rombouts gisteren tot slot ook vredesliederen uit Japan. Vandaag om 08.15 uur klonken op de Vredesbeiaard ook 75 klokslagen als herdenking voor Hiroshima en zondag om 11.55 uur gebeurt hetzelfde speciaal voor Nagasaki.

3 Heel wat mensen kwamen naar de herdenking.
vertommen Heel wat mensen kwamen naar de herdenking.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer