3 Inbraak in Bierbeek
Dieter Nijs Inbraak in Bierbeek

VIDEO. Dieven klimmen via regenpijp en raam woning binnen

In een woning in Bierbeek werd vrijdagavond rond 21 uur ingebroken. Drie inbrekers verschoven het tuinmeubilair en klauterden via de regenpijp naar de eerste verdieping. Daar forceerden ze een raam. In de villa werd alles overhoop gegooid en gingen de inbrekers aan de haal met onder meer juwelen. Eerder sloegen dieven ook elders in de regio op dezelfde manier toe. Of het om dezelfde daders gaat, is voorlopig niet duidelijk. 

Slachtoffer Christine kreeg amper een half uurtje nadat ze thuis vertrokken was een oproep van de alarmcentrale. “Maar bij aankomst van de politie waren de vogels al gevlogen”, zegt de vrouw. Bij het bekijken van de bewakingsbeelden zag ze dat het duidelijk geen amateurs waren die haar woning viseerden. “Ze klommen heel behendig langs de regenpijp omhoog, het leek me niet de eerste keer dat ze dit deden”, zegt Christine. “Hun gezicht is verhuld onder petjes, een soort sjaaltje en ze dragen handschoenen. Blijkbaar waren ze zich van één camera niet bewust, waardoor ze wel erg goed in beeld komen. Eenmaal binnen, trad het alarm in werking. De camera binnen merkten ze wel op, die hebben ze stuk geslagen. In de badkamer, slaapkamer en twee dressings doorzochten ze alles. In een tasje dat ze mee graaiden, staken ze juwelen.”

Ze klommen heel behendig langs de regenpijp omhoog, het was duidelijk niet de eerste keer dat ze dit deden

Christine

Christine is erg aangedaan door de inbraak. Ze plaatste de beelden van de bewakingscamera op Facebook. “Als zij mijn privacy schenden, mag ik die beelden ook delen. Verder vraag ik getuigen om zich te melden bij de politie." 

Nog slachtoffers van zelfde bende ?

Intussen kreeg de dame uit Bierbeek al heel wat reacties.  In oktober sloeg dezelfde bende vermoedelijk toe bij een man in Kumtich, bij Tienen. “Ook ik was maar een half uurtje eerder vertrokken”, vertelt hij. “Eveneens via de afwateringspijp trokken ze zich omhoog en braken simpelweg een raam op de eerste verdieping open om binnen te dringen. Er werd geld, kledij en nog wat persoonlijke spullen gestolen. Helaas was het toen rond 20 uur al donker en zijn de bewakingsbeelden niet zo duidelijk.”

3
Dieter Nijs

Ook een gezin in Jeuk, bij Gingelom, werd twee weken geleden mogelijk het slachtoffer. “Rond 10 uur zie je op de beelden duidelijk de wagen - een zwarte BMW - het veld inrijden. Wat later lopen twee dieven door onze achtertuin en verkennen ze minutenlang hun terrein”, vertelt het gezin. “Uiteindelijk slaan ze toe via een afdak aan de zijkant van onze woning. Nauwelijks negen minuten later zijn ze weer weg, mét de kluis en juwelen. Ze konden enkele duizenden euro’s buit maken.” De dieven vertrokken langs de voorzijde van het huis. “Je ziet duidelijk dat diezelfde BMW als bij de dame uit Bierbeek voor onze deur stopt en het tweetal instapt. Net aan de overzijde is een frituur waar ook op dat ogenblik veel volk was, maar niemand merkte iets op. Veertien dagen eerder was hier wat verderop een inbraak, nét op dezelfde wijze.”

Een man uit Oud-Heverlee tot slot zou oog in oog gestaan hebben met de daders.

3 Bij de inbraak twee weken geleden in Jeuk was de daders hun gezicht volledig verhuld en droegen ze ook handschoenen.
Bollen Bij de inbraak twee weken geleden in Jeuk was de daders hun gezicht volledig verhuld en droegen ze ook handschoenen.

Politie analyseert beelden

Of het om dezelfde bende gaat, blijft voorlopig een vraagteken. De politie is karig met informatie, maar bevestigt dat er een onderzoek loopt. Tips of beelden zijn uiteraard wel welkom bij de politie. “Wie iets verdachts opmerkt, kan ons meteen contacteren via het noodnummer 101", aldus de politie. 

Waar de inbraak vrijdag plaatsvond, is er een BIN (Buurt Informatie Netwerk) actief. Burgers krijgen van de politie een bericht bij een inbraak of verdachte situatie in hun buurt. Maar wérkt zo'n netwerk wel? “We merken dat er in BIN-buurten minder inbraken zijn. Als burgers op de hoogte zijn, zijn er meteen heel wat paar ‘extra ogen op het terrein’. Op zo’n moment is iedere tip welkom. In de toekomst willen we niet alleen méér van deze netwerken, maar willen we ook de BIN’s die aan elkaar grenzen aan elkaar koppelen. Zo komt er in Boutersem ook een, dat zouden we perfect kunnen koppelen aan die van Opvelp en Neervelp” zegt de politie van de zone Bierbeek-Boutersem-Holsbeek en Lubbeek.

Bij een gezin in Jeuk werd twee weken geleden op nét dezelfde wijze ingebroken. 

26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Peeters Freddy

    Het gaat hier niet over wie het filmpje gemaakt heeft maar over criminelen die zomaar een woning betreden.

  • Jos Du Lion

    Serves zeggen ze weer dat dit filmpje tegen de privacy is. Volgens mij beelden van gsm

Lees meer