3 CIRKL
CIRKL - Sodade - E+N CIRKL

WEEKENDTIP. De 5 leukste plekjes op het CIRKL circusfestival in Leuven

Aangeboden door 30CC Leuven

Wie houdt van spectaculaire circusacts en ander acrobatisch vertier moet in het weekend van 17 mei afzakken naar de Leuvense Vaartkom, waar het circusfestival CIRKL neerstrijkt. Hedendaags circus in een heus festival met verschillende spektakels, voorstellingen, acrobatie, workshops en randanimatie. Wij vroegen aan Jonas Van Soom, de festivalcoördinator, wat zijn vijf aanraders zijn op het CIRKL-festival. 

Van 17 tot 19 mei komt het stads- en circusfestival CIRKL voor het derde jaar op rij naar Leuven. Gedurende drie dagen kan je genieten van een spectaculair familiefestival, internationaal gerenommeerde circusvoorstellingen en acrobatische acts. Niet één voorstelling maar verschillende opvoeringen verspreid over de Vaartkom in Leuven. Daarnaast kan je in het Sluispark, dat dienst doet als epicentrum van het festival, ook deelnemen aan verschillende workshops en blijf je in de sfeer met opvallende randanimatie. 

3 Beelden van het CIRKL-festival in Leuven 2018
Katelijne Boonen Beelden van het CIRKL-festival in Leuven 2018

De tips van Jonas

Benieuwd? Wij vroegen aan Jonas Van Soom, de coördinator van het CIRKL-festival, naar zijn vijf must do’s tijdens het festivalweekend. “Het festival biedt een goed opgevuld programma. Het is dus geen slecht idee om op voorhand al eens na te kijken welke voorstellingen je wilt volgen. Voor sommige voorstellingen koop je ook best een ticket op voorhand. Voor andere activiteiten beslis je ter plaatse of je meedoet of niet. Zo kan je in het Sluispark zelf aan acrobatie doen op een Chinese mast, een paal van 6 meter hoog. Of je leert er zelf een aantal circustechnieken in één van de workshops. Maar als ik écht 5 niet te missen dingen moet aanduiden in het programmaboekje, dan zijn het wel deze vijf.”

1.  “Les Dodos van de Franse circuscompagnie Le P’tit Cirk in één van de grote circustenten moet je absoluut gezien hebben. Zij combineren livemuziek met circus op een heel bijzondere manier. Met hulp van 50 gitaren maken zij er een waar spektakel van. Het opvallendste? Zij gebruiken de gitaren voor meer dan uitsluitend muziek”, vertelt Jonas geheimzinnig. “Wat ze precies doen met de gitaren ga ik niet verklappen, maar het is absoluut iets wat je moet gezien hebben.”

2. “Ook niet te missen: de voorstelling van de compagnie Circus I love you uit Zweden. Ook zij gebruiken livemuziek en wat me hier het meeste aan ontroert, is dat de artiesten multigetalenteerd zijn. Zij kunnen mooie muziek maken en tegelijkertijd doen zij spectaculaire acts. Ongelofelijk!”

3. “Het CIRKL-festival speelt in de hele stad, naast de grote circusacts zijn er ook heel wat kleinere dingen te ontdekken. Zo zijn er de voorstellingen in de Predikherenkerk van Leuven, een plek die de stad Leuven doorheen het jaar ter beschikking stelt aan circusartiesten. Hier kan je kijken naar experimentele voorstellingen, uitvoeringen die nog niet af zijn of die voor een eerste keer geprobeerd worden. Minder afgewerkt dan de opvoeringen in de grote circustenten, maar des te interessanter.”

4. “CIRKL is een stadsfestival en dat mag je letterlijk nemen. Elementen van de stad worden gebruikt als podium voor veel circusacts. Cirkus In Beweging en Be Flat brengen op het festival de co-productie Follow Us. Een vervolg op hun eerdere samenwerking Follow Me. Het is een unieke voorstelling waarbij de artiesten samen met hun publiek een traject afleggen door de stad. Parkouracrobaten die de stad gebruiken als decor. Het publiek leert zo de stad op een andere manier bekijken en ziet nieuwe mogelijkheden.”

5. “Ten slotte ben ik ook grote fan van Panorama Kino Theatre uit Zwitserland. Geen circusvoorstelling, maar een bijzondere vorm van cinema, waarbij de stad een deel van de film wordt.”

3 Circus I Love You during Wintervuur Festival 2017
Minja Kaukoniemi Circus I Love You during Wintervuur Festival 2017

Praktisch

Wie interesse heeft om het CIRKL-festival in Leuven te bezoeken, kan meer informatie vinden over het stadsfestival op hun website www.cirklcircus.be. Het Sluispark in Leuven is het festivalcentrum en van daaruit vind je de weg naar voorstellingen, workshops en ander vermaak. Het festival is grotendeels gratis maar voor een aantal voorstellingen koop je wel een ticket. Tickets koop je best op voorhand via de website.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer