Chantal en Ismail zijn twee van de vele krachten die de sociale kruidenierswinkel Bieskruid draaiende houden.
Karolien Coenen Chantal en Ismail zijn twee van de vele krachten die de sociale kruidenierswinkel Bieskruid draaiende houden.

De sociale kruidenierswinkel Bieskruid
bestaat 5 jaar en bewijst zijn nut: aantal klanten stijgt wekelijks

Bieskruid, een kruidenierszaak voor personen met een beperkt budget, mag vijf kaarsjes uitblazen. In die periode heeft de winkel, die ondergebracht is in het Sociaal Huis van de stad, méér dan zijn nut bewezen. Meer dan 600 gezinnen uit Bilzen en de naburige gemeente Hoeselt komen er tegen sterke verlaagde prijzen hun inkopen doen. “Het aantal stijgt, elke week verwelkomen we drie tot vier nieuwe gezinnen”, zegt Chantal Achten, een van de medewerkers. “Dat komt door de stijging van de (kans)armoede in de stad.”

Bieskruid puilt uit van de artikelen: fruit, groenten, voedingswaren en verzorgingsproducten. “De winkel is te klein”, aldus Chantal. “Er is nood aan een grotere ruimte. En de voorraad is meer dan goed gevuld.” Maar waar komen de waren vandaan? “Ik zoek in reclamefolders naar promoacties, maak de boodschappenlijst en help de rekken in de winkel en het magazijn op orde brengen”, legt Veerle Van Lieshout, het aanspreekpunt voor de gezinnen die hun boodschappen komen doen bij Bieskruid, uit. “En dat doe ik samen met zo’n vijtien vrijwilligers.”

Aanbod

Het aanbod in de winkel is gevoelig gestegen. “Zo krijgen we van Sint-Vincentius (erkende armoedevereniging, red.) gratis fruit en groenten”, licht Chantal toe. “We doen bulkaankopen in winkels uit de buurt en we werken samen met organisaties zoals Good2Give en Depot Margot die tegen goedkopere prijzen goederen aanleveren. Ook de deelpleinen Share & Care brengen spullen. We jagen achter promoties waardoor we de gezinnen en alleenstaanden ook dure merken kunnen aanbieden. Onze klanten betalen zelf voor hun boodschappen. We willen de mensen niet het gevoel geven dat ze moeten bedelen”, vertelt Chantal.

Doelgroep

Een jaar na de opening van Bieskruid werd de winkel uitgebreid met het Biesotiekje. Daar worden tweedehands kinderkleding en speelgoed tegen een symbolische prijs verkocht. Bieskruid is kunnen opstarten met projectsubsidies van de federale overheid. Ook komen giften binnen van Markant Bilzen en Giva Gifts. “Recent mocht Bieskruid giften ontvangen naar aanleiding van de opening van Beila, het nieuwe stadshotel”, legt Luc Hendrix, voorzitter van het Sociaal Huis, uit. “De winkel is expliciet bedoeld voor mensen met een leefloon, personen in begeleiding voor financiële problemen en mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming bij de mutualiteit.” 

Meer info via sociaalhuis@bilzen.be. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer