3
Photo News

Gerechtelijk onderzoek naar racistische commentaren brandstichting Bilzen

Het parket van Limburg opent na de brandstichting in Bilzen een onderzoek naar racistische commentaren op sociale media. Dat bevestigt de parketwoordvoerster aan HLN. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een toekomstig asielcentrum in de deelgemeente Grote-Spouwen brandde door opzettelijke brandstichting in de nacht van zondag op maandag gedeeltelijk uit. Op sociale media verschenen kwetsende commentaren waarin de onbekende brandstichters haast felicitaties kregen voor hun daad: ‘Goed gedaan.’ of ‘Super, doe zo verder’. ‘Petje af, eindelijk iemand die het heft in eigen handen neemt’, klonk het.

Parketwoordvoerster Dorien Vanderheiden bevestigt aan onze redactie dat er zal onderzocht worden of er in bepaalde gevallen sprake is van inbreuken op de antiracisme- en/of antidiscriminatiewet. De lokale politiezone Bilzen-Riemst-Hoeselt heeft van het parket de opdracht gekregen om bepaalde commentaren op sociale media te onderzoeken. “Mogelijke verdachten zullen nog geïdentificeerd worden”, luidt het.

Bij de brand in het leegstaand rust- en verzorgingstehuis vielen geen gewonden. De materiële schade is groot. Rode Kruis Vlaanderen wil vanaf midden december 140 asielzoekers in het centrum opvangen. Er waren tegen de komst van het asielcentrum al twee protestacties gehouden. 

Verschil

Speurders screenen nu reacties, waarna het parket zal beoordelen of die mogelijk in strijd zijn met de antiracisme en -discriminatiewetgeving. “Er is een verschil tussen mensen die een maatschappijvisie vertolken en de politiek bekritiseren en mensen die aanzetten tot racisme of oproepen tot meer geweld”, zegt Vanderheiden. “Dat eerste valt onder de vrijheid van meningsuiting. Het tweede is strafbaar.”

Overtreders riskeren celstraffen van een maand tot een jaar en geldboetes tot 8.000 euro. “De vervolging kan gaan van bemiddeling  tot dagvaarding in de correctionele rechtbank”, zegt Vanderheiden. “Dat bekijken we per geval.”

Het onderzoek naar de brandstichter(s) loopt nog volop. De politie heeft nog niemand opgepakt. Op brandstichting bij nacht staan strenge straffen van tot twintig jaar cel.  Als er bewijs is dat de brand gesticht is uit vijandigheid tegenover mensen van een bepaalde afkomst, is dat een verzwarende omstandigheid.

3
VTM nieuws
3
Photo News

28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jonathan Verschraegen

    Heeeeeel zwaar straffen. Zo'n uitschot kan niet zwaar genoeg gestraft worden. Ik stel voor om hen al minstens een jaar gratis als vrijwilliger te laten werken in een van de opvangcentra, en dit iedere avond en ieder weekend

  • yves devlieger

    Waarom kwam er geen onderzoek naar buitenlanders die op tv stonden te juichen bij de bomaanslagen in Brussel in 2016 ??? daar vielen wel gewonden !!!

Lees meer