BELGA

LIVE. Bilzen stemt voor de derde keer

De gemeenteraadsverkiezingen in het Limburgse Bilzen worden vandaag overgedaan. De Raad van State verklaarde de verkiezingen van 14 oktober immers ongeldig door verschillende onregelmatigheden. De Bilzenaren moeten dus voor de derde keer op rij naar de stembus. 

Na de vorige verkiezing besloten N-VA (6 zetels), Beter Bilzen (7) en Bilzen Bruist (3) om de coalitie voort te zetten met één zetel op overschot. Groen (1) verloor in Bilzen na het laatste telbureau met slechts vijf stemmen verschil één zetel aan Bilzen Bruist, waardoor de huidige meerderheid van N-VA, Beter Bilzen en Bilzen Bruist alsnog verder kon. Johan Sauwens werd met zijn lokale CD&V-lijst Trots op Bilzen als grootste partij (12) buitenspel gezet, waardoor het akkoord met Groen niet mocht baten. Vlaams Belang (2) nam mee plaats op de oppositiebanken.

Onregelmatigheden
Daarop dienden Sauwens en Groen een klacht in bij de Raad van State. Volgens hen waren er onregelmatigheden bij het uitbrengen van stemmen. Die konden de zetelverdeling tussen de verschillende lijsten beïnvloeden. Voor vijf stembureaus zijn er door het telbureau één tot drie stembiljetten minder geteld dan er volgens het stembureau stembiljetten in de stembus zaten, in één stembureau heeft niet iedereen die zich voor de gemeenteraadsverkiezing kwam aanbieden, een stem kunnen uitbrengen, en in een ander stembureau zijn er vijf stembiljetten minder in de stembus gevonden dan er zich kiezers hebben aangemeld.

De Raad van State gaf hen uiteindelijk gelijk waarna er opnieuw een hevige campagne losbarstte in Bilzen. Talrijke partijkopstukken trokken naar Bilzen, deels uit vrees voor de score van Vlaams Belang. 

Lees ook: Zo zag de laatste campagnedag er in Bilzen uit: kroegentocht en pannenkoeken met de kinderen 

Vlaams Belang op oppositiebank? 

Het wordt vandaag vooral uitkijken naar de score van Vlaams Belang. Die partij haalde in oktober slechts 9 procent van de stemmen, maar bij de verkiezing voor het Vlaams Parlement in mei scoorde Vlaams Belang plots 21,30 procent. Dat was nauwelijks 0,7 procentpunt minder dan grootste partij N-VA. Vlaams Belang hoopt het cordon in de Limburgse stad te kunnen breken.

Het aantal stembureaus daalt deze keer van 39 naar 29, waardoor er minder bijzitters nodig zijn. Na de eerdere verkiezingen bleek het immers moeilijk om nog mensen te vinden.

Neufchâteau

Ook in Neufchâteau in de provincie Luxemburg moeten de kiezers vandaag opnieuw naar het stemlokaal. De uitslag van de verkiezingen in oktober is ongeldig verklaard na klachten over gesjoemel met volmachten. De positie van burgemeester Dimitri Fourny - tot voor kort een kopstuk binnen zijn partij cdH - staat op het spel. Fourny's lijst 'Agir Ensemble' haalde in oktober een nipte zege.

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Theo Van Hoof

    Was hertellen niet veel goedkoper en simpeler geweest?

  • Kristof Theunis

    Rare foto, aangezien de problemen zich stellen met het "potloodstemmen"

Lees meer