2 Johan Sauwens schreeuwt het uit, hij zorgt voor een grote verrassing bij de herverkiezing. Hij ligt nu midden in het bed en gaat onderhandelingen opstarten om een sterke coalitie te vormen. Hetgeen geen makkelijke opdracht zal zijn.
Mine Dalemans Johan Sauwens schreeuwt het uit, hij zorgt voor een grote verrassing bij de herverkiezing. Hij ligt nu midden in het bed en gaat onderhandelingen opstarten om een sterke coalitie te vormen. Hetgeen geen makkelijke opdracht zal zijn.

Politicoloog Johan Ackaert over herverkiezingen Bilzen: “De weg naar een sterke coalitie zal lastig zijn door strijd om de sjerp”

Nu de rust na een beladen kiesperiode terugkeert, staan de kopstukken van de partijen in Bilzen voor een complexe opdracht: een coalitie vormen. Hierbij kunnen ze niet zonder Johan Sauwens (68) en Trots op Bilzen. Hij zorgde voor een stunt: 12 zetels (evenveel als oktober vorig jaar) en met 5.555 heeft hij de meeste naamstemmen. TOB blijft de grootste partij. Beter Bilzen van Bruno Steegen is de grote winnaar en wordt de tweede grootste partij. “Het meest voor de hand liggend is dat ze samen de stad besturen”, stelt Johan Ackaert, professor en politicoloog aan UHasselt. 

Nu de resultaten van de herverkiezingen in Bilzen bekend zijn, staan de kopstukken van de partijen voor een complexe opdracht: een (sterke) coalitie vormen. “De meest voor de hand liggende oplossing is dat Trots op Bilzen en Beter Bilzen samen de stad gaan besturen, zij zijn de twee grootste partijen”, aldus politicoloog Johan Ackaert. “Dat zou een brede coalitie zijn, met 22 op 31 zetels. Maar er zijn enkele factoren die de coalitievorming kunnen hypoticeren”, gaat hij verder. “De grootste partij moet meestal meer mandaten afstaan aan de partner. Het verleden van de twee protagonisten (Sauwens en Steegen, red.) speelt ook mee. Beiden komen uit de VU. Bij de splitsing zijn ze elk naar een andere partij overgestapt. Laat het verleden nog sporen na? En ze ambiëren beiden de sjerp. Bovendien waren ze tijdens de kiescampagne niet mals voor elkaar.”

Sauwens aan zet

Het is dus niet Guy Swennen (kopman van Bilzen Bruist) die in het midden van het bed ligt, maar wel Johan Sauwens. Hij neemt het initiatief om met de andere partijen rond de tafel te gaan zitten, en zegt de tijd te nemen om een sterke coalitie op de been te brengen. “Hij heeft tijd. De nieuwe gemeenteraad komt pas 45 dagen na de herverkiezing samen”, zegt Ackaert. “Hij kan bij elke partij langsgaan en optreden als ‘formateur’. Alleen zal hij een goeie psycholoog moeten zijn om de partijen dichter bij elkaar te brengen.” Wiskundig gezien hebben Trots op Bilzen (TOB) en Beter Bilzen een grote meerderheid. Naar verluidt ziet een deel van de TOB-achterban een coalitie met Beter Bilzen wel zitten, een ander deel is niet zo happig. “In 2012 werden we mede door de liberale buitenspel gezet. Nu kunnen we met hen hetzelfde doen”, klinkt het daar.

Andere opties

Als de twee grootste partijen de stad niet samen gaan besturen, blijven er nog vier andere opties over. Beter Bilzen valt hierbij telkens uit de boot. TOB kan samengaan met de N-VA, Bilzen Bruist en Groen: goed voor zeventien zetels. TOB kan de stad ook met zestien zetels besturen als ze met N-VA en ofwel Bilzen Bruist of Groen in zee gaat, de laatste twee hebben elk één zetel. De kans op slagen is echter klein. De vraag is of de N-VA Sauwens wil depanneren. De partij die door de kiezer werd afgestraft (halvering van het aantal zetels, van zes naar drie, red.) staat niet te springen om mee te doen. Bovendien zou Sauwens bij één van de drie laatste coalities een krappe meerderheid hebben. Toen N-VA, Beter Bilzen en Bilzen Bruist in 2019 samen de stad bestuurden met één zetel op overschot, vond Sauwens dat toen ook te riskant.

Dan rest er nog het Vlaams Belang waarmee bestuurd kan worden, maar daar staan de andere partijen niet voor open. Daarvoor zouden ze het ‘cordon’ moeten doorbreken, en zijn daar vooralsnog niet toe bereid. “Het zou zware gevolgen hebben op Vlaams niveau”, besluit Ackaert.   

2 Bruno Steegen van Beter Bilzen haalde tien zetels, maar dé hamvraag is of hij met Beter Bilzen als grote winnaar van de verkiezingen mee de stad mag besturen en de sjerp omdoen.
Mine Dalemans Bruno Steegen van Beter Bilzen haalde tien zetels, maar dé hamvraag is of hij met Beter Bilzen als grote winnaar van de verkiezingen mee de stad mag besturen en de sjerp omdoen.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer