Tijdens de zomer mag je niet parkeren op de dijk, maar moet dat uitgebreid worden naar het hele jaar?
Foto Proot Tijdens de zomer mag je niet parkeren op de dijk, maar moet dat uitgebreid worden naar het hele jaar?

Autovrije dijk is mooi, maar waar dan parkeren?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN BLANKENBERGE

Is parkeren op de zeedijk nog van deze tijd? Tijdens de zomermaanden mag het niet, maar de rest van het jaar wel. N-VA lijkt wel gewonnen voor het idee om parkeren op de dijk voorgoed te verbieden. Maar maak je het parkeerprobleem dan niet groter?

"Onze dijk zou meer uitstraling hebben zonder geparkeerde wagens", vindt Daphné Dumery (N-VA). "Vooral de paaltjes bij de toegang tot de dijk storen me enorm. Het geeft een rommelige aanblik. We moeten eens onderzoeken wie er op de dijk parkeert, maar dan moeten we tegelijk het hele parkeerplaatje bekijken. Het mag niet de bedoeling zijn een nieuw parkeerprobleem te creëren. Zo kunnen we uitzonderingen toestaan voor thuisverplegers of zelfstandigen die daar werken. Op dat vlak moet Knokke-Heist als voorbeeld dienen. Door de auto te weren, kan onze dijk aantrekkelijker worden."


Ivan De Clerck (Open Vld) vindt een autovrije dijk het hele jaar door onbespreekbaar. "Handel en horeca moeten bereikbaar blijven voor leveranciers en klanten. Bewoners en bezoekers moeten zeker in de winter tot op de dijk geraken met hun wagen. Bij slecht weer zal iedereen dan de dijk vermijden."


Sp.a vindt het idee van een autovrije dijk niet verkeerd. "Ook buiten de zomer zien we dat veel wandelaars ook op het rijgedeelte wandelen. Zonder wagens wordt het voor iedereen aangenamer, ook voor horecapersoneel, dat dan geen schrik meer moet hebben als ze de rijbaan oversteken om de terrassen te bedienen. Maar dan moet er eerst een alternatief zijn voor die verloren parkeerplaatsen", vindt Annie De Pauw. "Zomaar honderd parkeerplaatsen schrappen, kan niet van vandaag op morgen", beaamt Rian De Rous. "Maar het idee van een autovrije dijk klinkt wel aanlokkelijk."


CD&V zit dan weer op dezelfde golflengte als Open Vld. "De huidige regeling kan volgens ons best behouden blijven", zegt Sandy Buysschaert.


Tanguy Veys (Beter Blankenberge): "Parkeren op de dijk blijft noodzakelijk, maar de dijk verkeersvrij maken tijdens drukke momenten buiten de zomervakantie komt verkeersveiligheid alleen maar ten goede." (BHT)

Lees meer