Eén van de gevaarlijke ratelslangen.
rv Eén van de gevaarlijke ratelslangen.

Uiterst gevaarlijke ratelslangen uit Noord-Amerika vinden onderdak in Serpentarium

Twee ratelslangen, begin oktober gevonden in een bos in Namen, krijgen permanent onderdak in het ZOOserpentarium in Blankenberge. De reptielenzoo in Blankenberge neemt de dieren over van het Natuurhulpcentrum (NHC) in Opglabbeek. 

“Ze verrijken onze collectie”, zegt operationeel coördinator Marnick Croes. “Het zijn twee speciale exemplaren. Eentje is een albino met rode ogen, de andere heeft als gele slang uitzonderlijk zwarte ogen.” De twee ratelslangen hebben er intussen al een heel avontuur op zitten. Begin oktober vond de brandweer ze in een bos in Namen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, stuurden ze een paar foto’s naar een slangenspecialist. Die waarschuwde de brandweermannen meteen. Het ging om twee uiterst gevaarlijke Texaanse ratelslangen. De dieren waren in een glazen bak gedumpt, maar gedeeltelijk uit het gebarsten, glazen terrarium gekropen.

Levensgevaarlijk

“Gelukkig was het een koude dag en dan zijn de warmbloedige dieren minder actief”, legt Marnick Croes uit. “Stel dat ze waren gedumpt op een warme dag in juli, dan zouden ze de bossen in gekronkeld zijn. Een beet van zo’n slang is levensgevaarlijk. Zeker voor een kind met een lager lichaamsgewicht. Men verwacht die slangen ook niet in België. Ze komen in de natuur alleen voor in Noord-Amerika.”

Transportbox

Croes vermoedt dat de gifslangen zonder vergunning gehouden werden en dat de eigenaar er vanaf wilde. “Zo’n dingen gebeuren wel vaker als een gezinssituatie verandert en er bijvoorbeeld een kind bijkomt. In zo’n situatie raad ik aan de dieren af te geven in een gespecialiseerd dierencentrum. Dat zal ze opvangen zonder vragen te stellen. Nu zijn er nodeloos mensen in gevaar gebracht. Gelukkig vond de brandweer deze slangen en slaagde die erin om de dieren veilig in een transportbox naar een beveiligde afdeling in het Natuurhulpcentrum te krijgen.”

Ze passen perfect bij de oudere ratelslang die ZOOserpentarium al heeft. De slangen zijn ongeveer 70 cm en 45 cm lang. “Na een tijdje in quarantaine om te rusten en om het mestonderzoek af te wachten, mogen ze nu in het grote terrarium voor de schermen. Bezoekers kunnen hen bewonderen. Ze zijn allebei geel, terwijl de meeste ratelslangen grijs en wit zijn. Ze eten goed. Dat is een belangrijke indicator bij slangen.”

Met een abonnement van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael is de toegang tot het Serpentarium gratis. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer