2
Klaas De Scheirder

Eerste Antwerps wijnbedrijf van start

ACHT VRIENDEN MAKEN VAN WIJNDOMEIN OUD CONYNSBERGH DE 'ZUIDFLANK VAN BOECHOUT'

Naast De Steenen Molen van Boechout en op een terrein in deelgemeente Vremde zijn 6.200 wijnranken geplant. De druivenplanten maken deel uit van het eerste professionele Antwerpse wijnbedrijf, waar hopelijk in 2017 de eerste druiven worden geoogst.

Op het terrein waar tot vorig jaar de Molenfeesten tijdens de zomer plaatsvonden, staan sinds gisteren enkele duizenden wijnranken. Het gaat om zes soorten, waaronder voornamelijk Chardonnay en Pinot Noir. Het initiatief om wijndomein Oud Conynsbergh in Boechout op te richten, komt van acht vrienden uit de gemeente. "Dit is een historisch moment omdat we drie jaar voorbereidingen achter de rug hebben, om aan te tonen dat deze grond geschikt is om aan wijnbouw te doen. We zijn kritische mensen tegengekomen die ons vertelden dat het niet zou lukken om professioneel wijn te maken in deze streek buiten wat amicale wijnbouw voor eigen gebruik. Maar de grondanalyse toont aan dat het wel degelijk kan. In de tijd van de Romeinen deden ze hier al aan wijnbouw. In andere Belgische provincies, in Engeland en in Zweden wordt ook wijn gemaakt. Waarom dan niet in Antwerpen?", stelt voorzitter Lode Van den Brande.


Geurt van Rennes, voorzitter van het Kenniscentrum voor Vlaamse Wijnbouw BeNeVit, sluit zich daar bij aan. "Afgaande op mijn eerdere ervaringen, heb ik Lode en zijn vrienden afgeraden om er mee te beginnen. Want wat kan je nu aan wijnbouw doen in de Antwerpse zandgrond? Meer dan wat verdienstelijke hobbyisten is het hier niet. Maar toen ik de resultaten van de bodemstalen, het grondwater en de ligging van de percelen zag, werd het heel interessant. Het potentieel is er om kwalitatieve wijn te maken. Alles is er om het wijndomein economisch leefbaar te maken In het buitenland lachen ze niet meer met onze wijngaarden."

2
Klaas De Scheirder

10.000 flessen

Het wijndomein beslaat nu anderhalve hectare. Op termijn moet het groeien naar tien. Specialisten zullen de kwaliteit mee opvolgen. "Met deze druivenplanten willen we in 2017 een eerste maal oogsten. Dat komt neer op 10.000 flessen voor het jaar 2018. Wij staan zelf in voor het onderhoud zoals het snoeien en schoffelen. De wijn zal op dit domein worden gemaakt", vult Lode aan.


Eén van de acht vrienden naast Lode is Gert Van Laer. "We waren allen getuigen op de trouw van Lode en we houden van lekker eten en drinken. Van daaruit kwam het idee om zelf eens iets te ondernemen. Vijf van ons zijn daarom een opleiding in de wijnbouw gaan volgen", vertelt Gert.


Sommelier Luc Dickens van de Schone van Boskoop uit Boechout juicht het initiatief toe. "Ik geloof in de kwaliteit die dit project met zich zal meebrengen. Ik geloof zeker dat ik deze wijn het restaurant kan serveren over enkele jaren. Niet alle sommeliers kunnen een wijn presenteren uit eigen dorp." De wijnen die op de markt worden gebracht, zullen zowel rode, witte als rosé zijn. Als alles goed gaat dus vanaf 2018.

Lees meer