8 Grote rampenoefening
Benoit De Freine Grote rampenoefening

Grote rampenoefening bij Multiversum Campus Alexianen test noodinterventieplan

Op campus Alexianen van Zorggroep Multiversum in Boechout werd donderdagmorgen een provinciale veiligheidsoefening gehouden. Tijdens de oefening werd een brand op een afdeling met patiënten gesimuleerd. “Met deze oefening wil Multiversum zich voorbereiden op rampsituaties zodat we zelfs in zo’n situatie de best mogelijke zorg kunnen blijven verlenen”, aldus algemeen directeur Els Vanheusden.

De valse noodoproep van de campus werd iets na negen uur ’s morgens uitgestuurd. Op de afdeling Cadenza 3 was brand uitgebroken met snelle rookontwikkeling tot gevolg. Alle interventieteams van de provincie Antwerpen spoedden zich ter plaatse: brandweer, politie, ambulances, de MUG, het Rode Kruis, ... De gemeentelijke fase werd afgekondigd. Intussen was de evacuatie van de patiënten opgestart. Gaandeweg werd duidelijk dat er slachtoffers te betreuren vielen, onder de patiënten en de medewerkers. Bovendien bleek dat één van de medewerkers neergestoken was.

“Dit zijn oefeningen waar we veel van opsteken”, zegt algemeen directeur Els Vanheusden. “Natuurlijk hebben wij een intern noodplan en doen we regelmatig evacuatieoefeningen. Maar pas tijdens een veiligheidsoefening, waaraan verschillende hulpdiensten deelnemen, zie je of je noodplan echt werkt en of bepaalde zaken moeten worden bijgestuurd. Wij hebben alvast geleerd dat er tijdens een crisis efficiënter moet worden gecommuniceerd tussen het ziekenhuis en de hulpdiensten.”

“Het is vooral belangrijk dat je in zo’n situaties het overzicht blijft houden. Iedereen wil onmiddellijk in actie schieten maar je moet ook kunnen delegeren en je moet leren omgaan met chaos en onzekerheid. Oefening baart kunst, ook in crisissituaties”, aldus medisch directeur Geert Dom. Omdat de gemeentelijke fase werd afgekondigd, was ook burgemeester Koen T’Sijen aanwezig. “Als gastgemeente voor het Sfinks Mixed Festival hebben wij al wel wat ervaring opgebouwd met nood- en Interventieplannen. Maar elke situatie is anders en we hebben hier dus graag aan meegewerkt. We hadden de buurtbewoners wel op voorhand verwittigd. Zo kon de oefening in alle rust verlopen.”

Het is vooral belangrijk dat je in zo’n situaties het overzicht blijft houden. Iedereen wil onmiddellijk in actie schieten maar je moet ook kunnen delegeren en leren omgaan met chaos en onzekerheid

Geert Dom

Ook Multiversum had vooraf medewerkers en patiënten op de hoogte gebracht van de oefening. Vooral de patiënten van de getroffen afdeling waren heel goed gebrieft over wat er zou gebeuren Deze organisatie behoort tot de vzw Broeders van Liefde zodat hun evacuatie zonder problemen kon plaats vinden.

Rond 11.30 uur was de oefening afgelopen en kon de gewone werking van het ziekenhuis hervat worden. In de namiddag werd er tijdens een tafeloefening nog verder geoefend op samenwerking tussen alle betrokken partijen.

8
Benoit De Freine
8
Benoit De Freine
8
Benoit De Freine
8
Benoit De Freine
8
Benoit De Freine
8
Benoit De Freine
8
Benoit De Freine

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer