Archeologe Miriam Peters legt een urne bloot.
Foto De Freine Archeologe Miriam Peters legt een urne bloot.

Urneveld blootgelegd in verkaveling

Archeologen hebben een historisch interessant urneveld ontdekt bij een onderzoek in de Berthoutstraat in Vremde. Ze legden er deze week een urneveld bloot uit de vroege bronstijd. Volgens een eerste schatting dateert het urnenveld van rond 1.000 jaar voor Christus.

De Nederlandse archeologen van de Vrije Universiteit van Amsterdam begonnen afgelopen maandan aan hun opdracht op de locatie waar een nieuwe verkaveling komt. "We zijn op een urneveld gestoten van drieduizend jaar oud. Dus grof geschat moeten deze opgravingen dateren van rond 1.000 voor Christus", legt archeologe Miriam Peters uit.


Dat het om een urneveld ging, werd snel duidelijk bij de onderzoekers. "We zagen het aan de verkleuringen in de grond. We hebben een bruine ondergrond met daarin zwarte afdrukken. Dit wijst op sporen van houtskool van de crematies. Verder troffen we urnen of stukken ervan aan in de grond."


Deze bevindingen zullen nu grondig worden onderzocht door de archeologen. "De urnen pakken we in en nemen we mee naar het bureau voor onderzoek. De inhoud kan ons meer vertellen over de personen die hier werden begraven. Soms wordt er ook een DNA-onderzoek gedaan, maar dat is niet zeker. Zo'n onderzoek kost veel geld. Van alles wordt foto's gemaakt en maken we documenten op."

Volgende week

Miriam Peters verwacht dat het team nog tot volgende week aan de slag is in Vremde. "We hebben zeker nog werk tot en met maandag, waarschijnlijk ook nog dinsdag en woensdag. Dan is ons werk rond, maar dan moeten we nog een rapport opmaken voor het terrein kan worden vrijgegeven. Ook Vlaams Erfgoed beslist hier mee over, besluit de archeologe. (FSL)

Lees meer