De initiatiefnemers van de rusttuin met enkele patiënten van het ziekenhuis
David Legreve De initiatiefnemers van de rusttuin met enkele patiënten van het ziekenhuis

Imeldaziekenhuis opent rusttuin voor patiënten en bezoekers: “De vraag naar een plaatsje in het groen was groot”

Het Imeldaziekenhuis van Bonheiden opende vandaag een rusttuin voor patiënten en hun bezoek. De vele planten, bomen, kruiden, gedichten, zitbanken, het gebruiksvriendelijke pad en breiwerkjes maken de tuin een aangename plaatsen om te vertoeven. “Leuk dat ze de tuin hebben aangekleed met verschillende planten en kruiden. Dan begint het bij mij te kriebelen om in de tuin te werken”, aldus patiënt Jef. 

Het Imeldaziekenhuis ligt in een groene rustige omgeving en daar kunnen nu de patiënten en bezoekers van de afdelingen oncologie, verlengde zorgen, psychiatrie en materniteit mee van profiteren. Op wat voordien een afgesloten stuk groen was, ligt nu een rusttuin. “Een grote meerwaarde voor ons ziekenhuis. De vraag naar een een plaatsje in het groen waar de patiënten even konden verpozen, was groot. Vroeger keken ze naar buiten en zagen ze een stuk groen dat voor hen niet toegankelijk was, nu kunnen ze er een luchtje scheppen. Na een tijd beginnen de ziekenhuismuren op je af te komen en wil je gewoon even genieten van de buitenlucht”, zegt Liesje Van Der Auweraer, hoofdverpleegkundige van de dienst oncologie.

Van Der Auweraer was een van de hoofdverpleegkundigen die mee aan de tafel zaten met de technische dienst van het ziekenhuis om de inrichting van de tuin te bespreken. De tuin aanleggen duurde ongeveer een jaar. “Er kwamen zitbanken, planten met bijhorende infobordjes en gedichten van het Bonheidens collectief Dichters2820, een prieeltje en een wandelpad dat breed genoeg is voor rolstoelen en ziekenhuisbedden. De tuin kreeg ook een afsluiting om te voorkomen dat patiënten met dementie zouden verdwalen. Het is de start van mogelijk nog vele andere projecten. We denken aan momenten waarop patiënten met hun kinderen of kleinkinderen hier paaseieren kunnen komen rapen, een speciale aankleding tijdens de kerstperiode en een moment met je huisdier. Zaken die het verblijf in het ziekenhuis veel aangenamer maken voor onze patiënten.”

De rusttuin kwam er met de steun van de Belfius Foundation, dat 10.000 euro subsidieerde voor de tuin, waarvan de aanleg in totaal 25.000 euro kostte. Dat het de investering meer dan waard was, blijkt uit de reacties van de patiënten. “Ik was van beroep een metser. Ik was vroeger altijd in de weer in de buitenlucht. Daar leef ik echt van op. Thuis heb ik een hof van 15 are. Nu ik hier in het ziekenhuisverblijf kan ik er niks in doen, maar gelukkig kan ik wel nog rekenen op mijn zoon voor het onderhoud”, vertelt Jef De Wever (88 jaar), een patiënt uit Schriek. “Leuk dat ze de tuin hebben aangekleed met verschillende planten en kruiden. Dan begint het bij mij te kriebelen om in de tuin te werken, alleen laat mijn fysiek het spijtig genoeg niet toe. Ik ben echt content dat ik nu in het ziekenhuis naar buiten kan. Een frisse neus halen, doet altijd deugd.” 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer