De toga van een advocaat in de correctionele zittingszaal van de Mechelse rechtbank.
David Legreve De toga van een advocaat in de correctionele zittingszaal van de Mechelse rechtbank.

Zeven jaar cel voor man (37) die eigen dochter negen jaar lang verkrachtte

Een 37-jarige man uit Bonheiden is veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar voor het verkrachten van zijn eigen dochter. Dat is een jaar meer dan wat het parket vorige maand vorderde. “Ik dacht dat ze het leuk vond”, verklaarde de dertiger eerder tegen de politie

De man woonde het voorlezen van het vonnis donderdagochtend niet bij. Hij liet zich vertegenwoordigen door zijn raadsvrouw Elke Goossens. Die vroeg op zitting vorige maand een straf met uitstel maar daar gingen de rechters dus niet op in. Zij oordeelden dat er enkel een effectieve celstraf kon worden opgelegd. “Gelet op het herhaaldelijke karakter en ook de houding doorheen het dossier”, motiveerde voorzitster Jessica Bourlet.

Geen aanhouding

Gelet op de zware gevangenisstraf en de afwezigheid van de 37-jarige op zitting donderdag, vroeg openbaar aanklager Ken Van Hoogenbemt woensdagochtend de onmiddellijke aanhouding. “Ik verzet me hier tegen”, repliceerde zijn advocate. “Volgens de verslagen van de psychiater is er geen kans op recidive. Bovendien heeft mijn cliënt steeds meegewerkt en zowel zijn opgelegde voorwaarden alsook zijn elektronisch toezicht perfect nageleefd.” Zij voegde ook nog toe dat de man een vast adres heeft en zijn familie op de hoogte is van zijn daden. De rechtbank ging hier uiteindelijk niet op in. De man zal zich nu zelf moeten aanbieden bij de gevangenis. 

Negen jaar lang

De rechtbank tilde zwaar aan de feiten. De verkrachting duurde maar liefst negen jaar lang en startte toen het meisje amper acht jaar oud was. “Bij haar thuis, bij hem thuis en zelfs op vakantie aan de zee”, zei meester Yves Vekemans, die sprak voor de intussen meerderjarige dochter. “Kan u zich dat inbeelden? Terwijl vakantie leuk moet zijn voor een kind, kroop hij ‘s ochtends bij haar in bed om haar te misbruiken, terwijl zijn vriendin naar de bakker ging. Hallucinant.”

De verkrachtingen kwamen pas aan het licht toen de politie moest ingrijpen omdat het meisje niet meer naar haar vader wilde terugkeren. Nadat het meisje verklaringen aflegde, werd de 37-jarige man opgepakt en ondervraagd. “Oorspronkelijk ontkende hij maar na een test met de leugendetector, ging hij over tot bekentenissen”, aldus het parket.

“Zij wou het”

De man verklaarde dat hij er nooit bij stil heeft gestaan dat hij iets verkeerds deed. “Ik dacht dat ze het graag had, dat ze er van genoot, dat zij het wou”, luidde het. Zijn raadsvrouw benadrukte op zitting dat er geen pedoseksuele neiging waren en er intussen wel schuldinzicht is.

Grote schade

Of er beroep wordt aangetekend tegen het vonnis, is nog niet bekend. Dit zal pas na de overleg tussen de advocate en de 37-jarige worden beslist. De dertiger werd ook nog veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 50.000 euro aan het meisje. “Zij is getekend voor het leven”, besloot meester Vekemans. “Zij heeft de feiten jarenlang moeten ondergaan en hij sloeg telkens toe wanneer ze kwetsbaar, droevig en moe was of wanneer ze sliep. Er kan geen twijfel zijn dat de schade enorm is.”

176 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Robin Hufton

    7 jaar = zware straf??? 9 jaar lang heeft dat meisje afgezien en dan nog te zwijgen over de rest van haar leven! Een beter straf had geweest, het begon vanaf haar 8 jaar een vrouw word gemiddeld 80 jaar dat is dan een gevangenis straf van 80 - 8 = 72 + 9 = 81 jaar!

  • Jean Pollet

    advocate maakt dankbaar gebruik van de wet ? mischien de wettekst eens laten lezen door de gewone man ; en dan goedkeuren ?

Lees meer