3 Leopold en zijn scooter, die hij nergens kan stallen of opladen.
Ben Conaerts Leopold en zijn scooter, die hij nergens kan stallen of opladen.

“Waar moet ik naartoe met mijn scooter?”: Leopold (63) klaagt gebrek aan oplaadpunten aan

De 63-jarige Leopold Noots zit met de handen in het haar. Hij heeft zopas een elektrische scooter gekocht, maar kan of mag die nergens opladen. “Je ziet overal oplaadpunten voor elektrische wagens en fietsen. Waarom niet voor scooters?”

Leopold Noots werd begin deze maand de eigenaar van een elektrische scooter. Hij wil het voertuig onder meer gebruiken om iedere week een bezoek te brengen aan zijn overleden vrouw op het kerkhof. De tocht te voet of met het openbaar vervoer afleggen, was voor de Bomenaar een onmogelijke opgave geworden. “Ik heb een hersenbloeding gehad, waardoor de linkerkant van mijn lichaam verlamd is geweest”, legt hij uit. “Ik kan wel een beetje stappen, maar mijn linkerbeen sleept nog altijd. Ik ben de voorbije maanden al regelmatig gevallen. Daarom ben ik zo blij dat ik eindelijk een scooter heb om me te verplaatsen.”

Kantelgevaar

Eén probleem slechts: Leopold heeft nergens een plaats om de scooter te stallen of op te laden. “Ik woon in een sociaal appartement in de Antwerpsestraat. Daar zijn wel ondergrondse parkeerplaatsen, maar die hebben een flinke helling. Als ik de scooter daar zet, is het kantelgevaar te groot. Het voertuig mee naar binnen nemen, is ook geen optie, want daar is de lift te klein voor. Een vriend van me heeft een oplaadpunt aan zijn sociale woning in de Elzenstraat en heeft me aangeboden om de scooter daar te stallen. Maar daar ben ik weggejaagd door sociale huisvestingsmaatschappij Goed Wonen Rupelstreek. Ik mag de scooter er enkel parkeren als ik betaal. Als ik het kon, zou ik dat doen. Maar ik heb dat geld niet.”

3 Leopold stalt zijn scooter nu in de gang van de sociale flats in de Elzenstraat, maar daar mag het strikt genomen niet.
Ben Conaerts Leopold stalt zijn scooter nu in de gang van de sociale flats in de Elzenstraat, maar daar mag het strikt genomen niet.

“Leopold heeft het financieel niet al te breed”, beaamt zijn mantelzorgster Tamara Boey. “Hij is juist uit collectieve schuldbemiddeling en er zitten nog een berg medische kosten aan te komen. Hij heeft nu al alle moeite om maandelijks rond te komen. Een extra uitgave kan hij er écht niet bij nemen. We hebben Goed Wonen Rupelstreek al meer dan een maand op voorhand ingelicht dat de scooter zou komen. We hadden gehoopt dat dat voldoende was om een oplossing te voorzien, maar er is helemaal niks gebeurd. Nochtans moet de batterij van de scooter elke dag acht uur worden opgeladen. Als je dat niet doet, krijg je geen garantie bij eventuele defecten. Er moet dus dringend iets gebeuren. Je ziet zoveel oplaadpunten voor elektrische wagens en fietsen. Waarom zijn er geen voor elektrische scooters? Er zijn alsmaar meer mensen die er een hebben.”

Stopcontact

Sociale huisvestingsmaatschappij Goed Wonen Rupelstreek zit verveeld met de situatie. “We staan niet toe dat er bij de sociale woningen in de Elzenstraat scooters in de gang staan, zeker niet van mensen die er niet wonen”, zegt directeur Frank Maeremans. “We hebben voorgesteld om de scooter daar in de ondergrondse parking te zetten. Daar zijn zes oplaadpunten met een eigen stopcontact voorzien. Alleen vragen we 5 euro per maand aan huurgeld, 25 euro waarborg voor het sleuteltje van het stopcontact en 75 euro waarborg voor de afstandsbediening. Dat is 100 euro die hij terugkrijgt als de verhuring stopt. Als hij dat niet kan betalen, hopen we dat het OCMW tussenbeide kan komen. We zijn alleszins bereid om mee na te denken over een oplossing.”

Maeremans erkent wel dat de noodzaak aan oplaadpunten voor elektrische scooters alsmaar groter wordt. “Maar we hebben nu eenmaal niet altijd de mogelijkheid om de nodige voorzieningen te treffen, zeker niet in onze bestaande gebouwen. Bij nieuwe woonprojecten denken we daar natuurlijk wel over na en proberen we oplaadpunten voor scooters in te passen. Het is zeker een aandachtspunt voor ons.”

3 Leopold Noots en zijn mantelzorgster Tamara Boey. “Met de opkomst van de elektrische scooters is het tijd dat er ook oplaadpunten komen”, aldus het tweetal.
Ben Conaerts Leopold Noots en zijn mantelzorgster Tamara Boey. “Met de opkomst van de elektrische scooters is het tijd dat er ook oplaadpunten komen”, aldus het tweetal.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jo Bosman

    Eduard Janssens .Leer lezen. 5 euro is inderdaad geen geld, alhoewel het teveel is voor de stroom die hij gebruikt. Dat is punt een en punt twee, de helling naar de garage is te steil. Men kan slechts veilig een helling nemen met een scootmobiel als deze niet meer bedraagt dan 7% .Is de helling steiler dan brengt dat groot gevaar met zich mede . Dus wat die sociale huisvestingsmaatschappij voorstelt is gevaarlijk . Dan is elke euro eraan besteed eentje te veel .

  • Eduard Janssens

    5 Euro de maand is geen geld, de rest waarborg die betaal je maar één keer of zie ik dat verkeerd..

Lees meer