"We volgen droom naar Frankrijk"

Koppel verkoopt huis voor leven in buitenland

Alles achterlaten en naar het buitenland verhuizen: velen dromen ervan, maar Wim Van Rymenant (48) en Leentje Caremans (52) doen het. Zij hebben een oude boerderij gekocht in Frankrijk die ze ombouwen tot vakantiehuisjes.

Het compromis is getekend, hun woning in Boom is al verkocht. Wim en Leentje zijn klaar om hun grote droom te volgen. In december worden ze officieel eigenaar van een oude boerderij in het Franse dorpje Issy-l'Evêque, ergens in het zuiden van de Bourgognestreek. Hun plan is de boerderij op te knappen en te verbouwen tot een aantal vakantiehuisjes, zogenaamde 'gîtes'. In 2018 zouden ze definitief de verhuis willen maken naar Frankrijk en de eerste vakantiehuisjes toeristisch willen uitbaten. "Van mij mogen we morgen al vertrekken", zegt Leentje. "We dromen hier al zolang van."

In onderwijs

De beslissing van het koppel - beide werkzaam in het onderwijs, zij in de administratie, hij al 25 jaar als leerkracht - is niet over één nacht ijs gegaan. "We hebben er lang over gedaan om de ideale locatie te vinden. Deze zomer zijn we toevallig terechtgekomen bij een 16de-eeuwse boerderij die te koop stond. Ze stond al dertig jaar leeg, er is dus nog veel werk nodig om er iets van te maken. Maar het gevoel zat meteen juist."

"We waren meteen gepakt door de rust van de plek", zegt Wim. "Je bent er weg van stress, van files, van rode lichten. Het domein is bijna twee hectare groot en bestaat uit een woning, een gebouw met drie gîtes en een schuur. De naam van het domein, 'Domaine de l'Etang', verwijst naar de vijver van zo'n 5.000 vierkante meter groot. Als het mag van de gemeente, zouden we daar staanplaatsen willen voorzien voor mobilhomes. Verder gaan we er enkele dieren zetten en onze eigen groenten kweken. We willen de mensen het gevoel geven dat ze op vakantie zijn in onze tuin."

Leentje en Wim geven voorlopig hun job nog niet meteen op. "We blijven nog twee jaar aan het werk", zeggen ze. "Voor de renovatiewerken aan de boerderij willen we de vakantieperiodes gebruiken en af en toe verlof zonder wedde nemen."

"Het is een serieuze wending die ons leven zal krijgen", beseft Wim. "Je job stopzetten, je dorp en je familie achterlaten: dat is niet eenvoudig."

650 km van Boom

"Issy-l'Evêque is natuurlijk de andere kant van de wereld niet", relativeert Leentje. "Het ligt op 650 kilometer van Boom, op ongeveer zeven uur rijden. Als er iets is met de kinderen of met de ouders, kunnen we hier dus snel terug staan. We verlaten Boom wel, maar vergeten het niet."

Wie het verhaal van Wim en Leentje in Frankrijk wil volgen, kan dat doen op de website www.facebook.com/domdeletang.

Leentje Caremans en Wim Van Rymenant voor hun pas verkochte woning in Boom.
Ben Conaerts Leentje Caremans en Wim Van Rymenant voor hun pas verkochte woning in Boom.

Lees meer