Betalen voor Theater aan Twater

MAAR PUBLIEK KRIJGT WEL BIJKOMENDE FESTIVALDAG VOOR ZIJN GELD

Theater aan Twater wordt vanaf volgend jaar uitgebreid met een extra festivaldag. Maar daar staat een toegangsprijs tegenover: 4 euro in voorverkoop, 6 euro aan de kassa. "Het risico was bij slecht weer gewoon te groot geworden", verduidelijken de organiserende Kaaimannen.

Na de regeneditie van dit jaar zat de vzw Kaaimannen, de inrichter van Theater aan Twater, met de handen in het haar. Een pak minder bezoekers had een pak minder drankinkomsten tot gevolg. "Alles bij elkaar ging het om een verlies van om en bij de 20.000 euro", zegt voorzitter Peter De Ridder. "Als we wilden verder doen met ons theaterfestival, moesten we op een of andere manier minder afhankelijk worden van de weersomstandigheden. Bovendien zijn door de inflatie de kosten van het festival de jongste jaren met een tien procent gestegen. We hadden dus een nieuw businessplan nodig."

Het festival betalend maken, was de voor de hand liggende oplossing. Dus vragen de Kaaimannen volgend jaar voor het eerst een toegangsprijs. In voorverkoop kost een dagticket 4 euro, aan de kassa betaal je 6 euro. Het festival blijft gratis voor kinderen en jongeren onder de zestien jaar. "Door een toegangsprijs te vragen, hebben we meer reserve voor de latere edities en zijn we beter gewapend tegen een editie met slecht weer", redeneert De Ridder. "In het ticket zitten gratis parking en shuttledienst inbegrepen. Verder verandert er niets: de gewone dranken blijven bijvoorbeeld 2 euro kosten. Bovendien gaat een deel van onze opbrengst naar de Boomse verenigingen die zich inzetten op het festival zelf."

Tegenover die toegangsprijs staat bovendien een extra festivaldag én een festivalbeleving in betere omstandigheden. "Omdat het publiek verspreid wordt over twee dagen, zal ongetwijfeld het bezoekerscomfort verhogen", verwacht De Ridder. "We willen ons overigens beperken tot maximaal 10.000 bezoekers per dag. Dat betekent, omgerekend naar een gezin met twee kinderen, dat we maximaal 5.000 tickets per dag verkopen. We willen ook extra inzetten op beleving en Klein-Willebroek - aan de overkant van de Rupel - nauwer betrekken bij het festival. Als alle partners meewillen, zal ook daar een onderdeel van het festival plaatsvinden."

Aparte programma's

"De ene festivaldag wordt zeker geen kopie van de andere", verduidelijkt programmator Patrick Poppe. "Al zullen er wel een aantal topacts twee dagen optreden, zodat onze fans zondag kunnen zien wat ze zaterdag gemist hebben en vice versa. In totaal plannen we meer dan dertig unieke acts over twee dagen, goed voor 75 optredens, met twee absolute topacts als afsluiter. Zo zal onze eerste festivaldag worden afgesloten door het Spaans-Argentijnse gezelschap Grupo Puja!, dat een spektakelvoorstelling brengt op 50 meter van de grond. We introduceren ook een 'Kinderplein' met animatie en workshops, om ons festival nog aantrekkelijker te maken voor jonge bezoekers."

Theater aan Twater vindt volgend jaar plaats op zaterdag 17 en zondag 18 juni. Tickets kan je al bestellen via www.kaaimannen.be.

Het Spaans-Argentijnse gezelschap 'Grupo Puja'. Op 50 meter hoogte hangen de acht performers aan een stalen bol.
RV Het Spaans-Argentijnse gezelschap 'Grupo Puja'. Op 50 meter hoogte hangen de acht performers aan een stalen bol.

Lees meer