3 Kay Minne deed haar stage in een schooltje in hoofdstad Harare. De tekeningen die de kinderen maakten, gaat ze gebruiken in haar boek.
KOS Kay Minne deed haar stage in een schooltje in hoofdstad Harare. De tekeningen die de kinderen maakten, gaat ze gebruiken in haar boek.

Boomse schrijft kinderboek over Zimbabwe

PEDAGOGE EN SCHRIJFSTER VERBLEEF DRIE MAANDEN IN AFRIKAANSE SLOPPENWIJKEN

Kay Minne (22) werkte drie maanden lang, als onderdeel van haar stage, in de sloppenwijken van Zimbabwe. Nu heeft ze haar ervaringen verwerkt in een kinderboek, waar ook de leerlingen van basisschool De Reuzenboom bij werden betrokken. "Ik denk dat België en Zimbabwe veel van elkaar kunnen leren."

Kay wil de Bomenaren een stukje van Zimbabwe leren kennen. De jonge Boomse verbleef dit voorjaar zo'n drie maanden in het Afrikaanse land, om er stage te doen voor haar studierichting Pedagogie van het Jonge Kind. Haar ervaringen heeft ze nu gebundeld in een gloednieuw kinderboek: 'Muis in Zimbabwe'.


"Het gaat over een muis die droomt van een verre reis en over wat ze daar allemaal meemaakt", vertelt Kay. "Ik wilde het verhaal niet al te moeilijk maken. Het is bedoeld voor kinderen tot en met het derde leerjaar. Enkele Zimbabwaanse kinderen hebben me geholpen door tekeningen te maken. Thuis heb ik ook nog hulp gekregen van de kinderen van het tweede leerjaar van basisschool De Reuzenboom. Een groot deel van hun tekeningen gebruik ik in het boek."


Over een tweetal weken zou het boek klaar moeten zijn. Daarna wil Kay 'Muis in Zimbabwe' gaan voorlezen op scholen en in bibliotheken. Wie dat wenst, kan het boekje ook kopen. Al is dat zeker niet het voornaamste doel van Kay. "Ik wil in de eerste plaats mijn ervaringen over Zimbabwe delen en mensen op die manier doen afstappen van hun vooroordelen. Ik denk dat er heel veel is wat België en Zimbabwe van elkaar kunnen leren. Als je voorbij de verschillen kijkt, vind je verrassend veel gelijkenissen."

3 Kay met haar reiskoffer, waarin ze België en Afrika vergelijkt met foto's. "Er zijn verrassend veel gelijkenissen."
Laenen Kay met haar reiskoffer, waarin ze België en Afrika vergelijkt met foto's. "Er zijn verrassend veel gelijkenissen."

Koffer vol foto's

Eind juni werkte de Boomse ook al een fotoproject uit rond dat thema. Met een reiskoffer vol foto's maakt ze een vergelijking tussen de twee landen en culturen. Een Belgisch meisje met een smartphone versus een Afrikaanse jongetje met een getekende gsm. Blanke kinderen op een glijbaan versus Afrikaanse kinderen die van een rots glijden. De implicatie is duidelijk: "De kinderen hebben misschien niet dezelfde middelen, maar ze spelen wel op dezelfde manier als wij", zegt Kay.


Tijdens haar stage heeft Kay genoeg kennis kunnen maken met de Zimbabwaanse jeugd. Ze organiseerde er onder meer activiteiten voor kinderen uit kansarme gezinnen en ging mee op huisbezoeken om hun ouders te ontmoeten. "Je ziet er schrijnende toestanden. Families die op een ruimte van nauwelijks vijf vierkante meter moeten leven. Het is niet makkelijk om rechtstreeks met zoveel armoede te worden geconfronteerd."


Maar meer dan het leed zal vooral de openheid, gastvrijheid en jovialiteit van de Zimbabwanen haar bijblijven. "Het is er zo eenvoudig om contacten te leggen en met mensen te praten. Je wordt er voortdurend begroet en aangesproken. Toen ik opnieuw thuiskwam, wilde ik ook tegen iedereen die ik tegenkwam 'hallo' zeggen. Maar daar ben ik al snel mee gestopt. Ik dacht: straks gaan ze nog denken dat ik gek ben. (lacht)"


Kay Minne zal 'Muis in Zimbabwe' op 20 december voorlezen in de bibliotheek van Boom. Wie erbij wil zijn, kan zich inschrijven aan de balie in de bib.

3 Deze foto werd genomen tijdens de Engelse les.
KOS Deze foto werd genomen tijdens de Engelse les.

Lees meer