2 Het incident deed zich vrijdagavond voor aan het hoofdpodium van Tomorrowland.
BELGA Het incident deed zich vrijdagavond voor aan het hoofdpodium van Tomorrowland.

Overleden man (27) Tomorrowland: “Ernstige aanwijzingen van een druggerelateerd overlijden”

De 27-jarige Indiër die vrijdag onwel werd op het terrein van Tomorrowland, is wellicht overleden aan een overdosis drugs. Dat bevestigde het parket deze ochtend. “Uit de eerste politionele vaststellingen en de bevindingen van de wetsdokter blijken ernstige aanwijzingen van een druggerelateerd overlijden.”

Het slachtoffer zakte aan het hoofdpodium van Tomorrowland in elkaar vrijdagavond. Hij overleed later in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen.

Onderzoek

“Het parket is meteen een onderzoek gestart en heeft de onderzoeksrechter gevraagd een autopsie te bevelen”, klinkt het bij het parket van Antwerpen. “Deze autopsie is intussen uitgevoerd. Uit de bevindingen van de wetsdokter blijkt dat er ernstige aanwijzingen van een druggerelateerd overlijden zijn. Doorgedreven toxicologisch onderzoek zal hierover uitsluitsel moeten geven.”


“Onder leiding van de onderzoeksrechter wordt een onderzoek gevoerd naar feiten en handel van verdovende middelen met de dood tot gevolg”, benadrukt het parket.

Tomorrowland zal intussen blijven inzetten op het sensibiliseren en informeren rond drugs. Dat zegt woordvoerster Debby Wilmsen vandaag. “In ons krantje, op de applicatie en in de boodschappen via direct mailing hebben we eigenlijk altijd al over ons drugsbeleid gecommuniceerd. De drugstonnen (waarin bezoekers anoniem hun drugs kunnen achterlaten, red.) en de duidelijke communicatie over onze nultolerantie is er ook steeds geweest”, aldus Wilmsen. 

Zwarte banners

“Nieuw dit jaar zijn de zwarte banners op het festivalterrein”, met de boodschap “Dear friend, it’s not safe to take drugs. Take care of yourself and each other” (Beste vriend, het is niet veilig op drugs te nemen. Zorg voor jezelf en voor elkaar).

2 Debby Wilmsen.
screenshot VTM NIEUWS Debby Wilmsen.

Voor het tweede festivalweekend volgende week blijft het drugsbeleid van Tomorrowland ongewijzigd. “We blijven inzetten op sensibiliseren en informeren van de festivalgangers. We zullen hen blijven oproepen om voor zichzelf en voor hun vrienden te zorgen en waarschuwen dat drugs onveilig zijn”, zegt Wilmsen. “We hebben eigenlijk al elk jaar zo gecommuniceerd en we zullen erop blijven hameren, omdat we geloven dat het steeds harder zal binnenkomen als we op dat nageltje blijven kloppen.”

Sinds het begin is er bovendien een nultolerantie voor drugs op het festival. “We geloven daar ook echt in, samen met de politie”, zegt Wilmsen. “Als je betrapt wordt met drugs, gaat je bandje uit en word je buitengezet.”

Politie

De federale politie meldt intussen dat ze streng zal blijven controleren op drugs en dat ze haar beleid voorlopig niet wijzigt. “We hanteren een nultolerantie. We zetten enorm in op zichtbaarheid aan de ingang en samen met de organisatie zorgen we ervoor dat iedereen weet dat drugs gevaarlijk zijn en dat het ‘over and out’ is voor de mensen die ermee betrapt worden”, zegt woordvoerster Sarah Frederickx. 

Elke festivalganger kan aan een drugscontrole onderworpen worden. “Het zijn in de eerste plaats de honden die er de mensen uitpikken, die dan discreet gefouilleerd worden.”

Of die zichtbaarheid en strenge controles ook een effect hebben op het aantal mensen dat drugs op zak heeft, kan de woordvoerster niet zeggen. “Daarvoor zouden we eerst een nulmeting moeten doen, maar het wordt erg moeilijk om dat wetenschappelijk aan te tonen”, klinkt het.

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Shakira moessa

    Niet iedereen kan drugs nemen, dat bewijst dit overlijden weer eens! Je weet toch waar je grens ligt en overschrijd die dan niet, drugs is geen tic tac hè die je neemt.. !!

  • eric maier

    TML heeft hier geen verantwoordleijkheid in. Ze werken samen met de poltie om het proberen buiten te houden, maar bezoekers zijn vaak zeer inventief om het binnen te smokkelen. Het probleem met dit soort weer is dat een gebruiker vaak te weinig drinkt, extra zweet en zo begint uit te drogen. Met alle gevolgen. Maar dat is wel de keuze en vooral eigen schuld van de gebruiker.Het moeilijkst op te sporen zijn de vloeibare drugs bij controle.

Lees meer