De acteurs van Toneel Harlekijn repeteren voor de voorstelling 'Almost, Maine'.
Foto Benoit De Freine De acteurs van Toneel Harlekijn repeteren voor de voorstelling 'Almost, Maine'.

Toneel Harlekijn start 90ste seizoen

OUDSTE AMATEURGEZELSCHAP IN REGIO VIERT JUBILEUM MET NIEUW STUK

Toneel Harlekijn staat aan de start van zijn 90ste speelseizoen. Daarmee is het met stip het oudste nog actieve amateurgezelschap van Boom en omstreken. Vieren doen de acteurs in de eerste plaats door op de planken te gaan staan. Vrijdag brengen ze met 'Almost, Maine' een nieuw stuk in de Boomse Schouwburg.

Een vaste waarde in het Boomse cultuurlandschap. Zo kan je Toneel Harlekijn na 90 jaar zeker noemen. De vereniging werd op 24 oktober 1924 opgericht, als de Koninklijke Katholieke Vlaamse Toneelgilde Harlekijn. In die beginjaren legden de acteurs zich hoofdzakelijk toe op blijspelen en operettes, maar in de loop der jaren namen toneelopvoeringen de bovenhand. Onder meer Kris Van Trier, stichter van het bekende Vlaamse theatergezelschap Comp.Marius, zette zijn eerste stapjes in de theaterwereld bij Harlekijn.


Vandaag staat Toneel Harlekijn - een 15-tal acteurs sterk - garant voor modern theater dat niet bang is om van de vertrouwde paden af te wijken. "Vroeger speelden we bijna uitsluitend in de Boomse Schouwburg", zegt artistiek directeur Johan Segers. "Met producties als 'Lily & Marleen', 'Slisse & Cesar' en 'Amadeus' was het niet moeilijk om de zaal te laten vollopen. Maar naarmate onze keuze gedurfder werd, zagen we ons publiek afhaken. Omdat het leuker is om voor volle ruimtes te spelen, zijn we dan maar op zoek gegaan naar andere locaties."


De afgelopen jaren werd de theaterzaal onder meer ingeruild voor een oude steenbakkerijoven, een fabrieksloods en de zolder van het eigen repetitielokaal. Op die manier werden de opvoeringen zowel voor de acteurs als het publiek een pak avontuurlijker. "Drie jaar geleden speelden we 'Festen' in een loods van het bedrijvencentrum Hoek 76. Omdat er nauwelijks elektriciteit was, moesten we licht creëren met gloeilampjes die we aan een katrol hadden gehangen. Op de plaats waar er iets gebeurde, ging dan telkens een van de lampjes branden. Dat gaf in die grote ruimte een ongelooflijk effect."


Nu, aan het begin van haar 90ste speelseizoen, kiest het toneelgezelschap voor het eerst in twee jaar opnieuw voor de vertrouwde ruimte van de Boomse Schouwburg. Daar gaat vrijdagavond de liefdeskomedie 'Almost, Maine' in première. "Een deel van ons publiek zal onze terugkeer naar de Schouwburg zeker aanmoedigen", glimlacht Johan Segers. "De zeteltjes van een theaterzaal bieden toch wat meer comfort dan de stoeltjes in een fabrieksloods. Maar de voornaamste reden dat we 'Almost, Maine' in de Schouwburg spelen, is dat we daar veel meer technische mogelijkheden hebben."


Als de opvoeringen van 'Almost, Maine' zijn afgerond, is het uitkijken naar het voorjaar van 2015. Dan krijgt Toneel Harlekijn een aantal gezelschappen op bezoek in het eigen repetitielokaal in de Groene Hofstraat. Later dit seizoen volgt nog een tweede eigen productie, die normaal gezien opnieuw op verplaatsing zal worden gespeeld. "We hebben nog niet besloten welk stuk en op welke locatie. Maar het zal sowieso iets worden waar onze acteurs met plezier hun tanden kunnen inzetten", blikt Segers al vooruit.


'Almost, Maine' wordt vrijdag, zaterdag en zondag, telkens om 20.15 uur, opgevoerd in de Boomse Schouwburg. Tickets kosten 14 euro en zijn te bestellen via de website www.desteigerboom.be.

Lees meer