"Ik was in 1970 eerste Heverse vrouwelijke kandidate"

Nieke Deleebeeck - Baudet (85) zegt Boortmeerbeekse gemeentepolitiek na 48 jaar vaarwel.

‘Nieke’ is met haar 85 jaar niet alleen het oudste, maar ook het langst zetelden lid in de Boortmeerbeekse gemeentepolitiek, én van heel Vlaams-Brabant. Na bijna vijf decennia zegt ze de politiek nu vaarwel. “Ik was indertijd de eerste Heverse vrouwelijke kandidate.”

Nieke Deleebeeck - Baudet (85) zegt de Boortmeerbeekse gemeentepolitiek na 48 jaar vaarwel.
Sven Ponsaerts Nieke Deleebeeck - Baudet (85) zegt de Boortmeerbeekse gemeentepolitiek na 48 jaar vaarwel.

48 jaar, ofwel acht volledige legislaturen en bijna 500 gemeenteraden. Zolang zetelt Nieke Deleebeeck – Baudet uit Schiplaken al onafgebroken in de Boortmeerbeekse gemeenteraad. Zelfs in heel Vlaams-Brabant doet niemand beter. “Het was mijn schoonvader die mij in 1970 - nog voor de gemeentefusies - vroeg om me op de ‘Onafhankelijke Lijst’ van Hever verkiesbaar te stellen”, vertelt Nieke. “Ook hijzelf stond op die lijst. Het was de beginperiode dat ook vrouwen zich verkiesbaar stelden. Maar ik was de eerste en enige vrouw. Enkel bij onze tegenhangers van Gemeentebelangen was er nog een vrouw, die eveneens haar debuut maakte. 

Twee jaar vervangschepen, 42 jaar oppositie

"Mijn schoonvader haalde de gemeenteraad niet, maar ikzelf – 37 jaar en politiek compleet onervaren - werd wél als raadslid verkozen. Vier jaar later overleed echter schepen Jules D’Hoogh, en werd ik als zijn vervanger aangeduid. Plots was ik, en dat voor de twee resterende jaren van de legislatuur, schepen van Burgerlijke Stand, Sport en Cultuur. Ik heb er speciaal nog voor leren autorijden. (lacht)”

Vlaamse overtuiging

Na de gemeentefusie in 1976 zetelde Baudet in het ‘nieuwe’ Boortmeerbeek gedurende meerdere legislaturen voor de Volksunie (VU). “Altijd in de oppositie - die twee Heverse schepenjaren zouden mijn enige in het gemeentebestuur blijven. 42 jaar lang zat ik uitsluitend op de oppositiebanken, een rol die me wel lag. Niet dat ik nooit de kans heb gekregen aan het bestuur deel te nemen. Andere partijen hebben meermaals geprobeerd me binnen te halen. Maar daarvoor kon ik mijn diepgewortelde ‘Vlaamse overtuiging’ niet opgeven. Als overtuigde Vlaamse nationalist miste ik geen enkele IJzerbedevaart, en ging ik met Willy Kuijpers mee betogen. Op den duur wist men dat men mij niet moest vragen mijn Vlaamse overtuiging te laten varen."

Vanuit de oppositie lukte het me om mee aan de wieg van onze sportclubs te staan

Nieke Baudet

Volksunie Boortmeerbeek viel na 12 jaar uiteen, en maakte plaats voor DOEN (Democratisch, Onafhankelijk, Ecologisch en Nieuw). “Wat volgde waren twee héél constructieve legislaturen. Maandelijks hadden we onze punten op de gemeenteraadsagenda. Zelfs vanuit de oppositie lukte het me om mee aan de wieg te staan van de uitbouw van de sportclubs in onze gemeente. De volleybal, basket, tennis, het turnen,… met fierheid kan ik zeggen dat al die sportverenigingen met mijn inbreng als Sportgangmaker bij Bloso zijn ontstaan.”

Na nog een beleidsperiode als onafhankelijke samen met sp.a, kwam Niekes dieptepunt er naar eigen zeggen in haar huidige, laatste legislatuur. “De ruzies en machtsspelletjes binnen N-VA zijn mijn grootste politieke ontgoocheling. Ik kon er mijn Vlaamse overtuiging ook niet beleven. Dat alles maakte dat ik de jongste drieënhalf jaar als partijonafhankelijke zetel.”

Avondlijke vergaderingen

Vijf burgemeesters en ontelbare schepenen heeft Nieke ‘versleten’, maar nu is het mooi geweest. “Deze legislatuur doe ik nog uit – ik zetel momenteel zelfs nog in de Raad van Bestuur van EcoWerf (trots). Maar daarna houdt het op. De fysieke beperkingen worden te groot: vooral mijn ogen willen niet meer mee. ’s Avonds zelf nog met de auto rijden om te vergaderen wordt te moeilijk. Al denk ik wel dat ik het allemaal erg zal missen: het wordt na bijna 50 jaar dan ook afscheid nemen van veel. Maar stilzitten, zal ik niet.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer