2 Koen Vandeputte met zoon Jarne (6) aan de uitgestrekte vossenburcht in de achtertuin.
Sven Ponsaerts Koen Vandeputte met zoon Jarne (6) aan de uitgestrekte vossenburcht in de achtertuin.

"Wie kent diervriendelijke oplossing?"

BOORTMEERBEKENAAR VINDT BURCHT MET ZEKER ZEVEN JONGE VOSSEN IN ACHTERTUIN

De wilde natuur gewoon in je achtertuin, net buiten het centrum van Boortmeerbeek. Koen Vandeputte telde eerder deze week maar liefst zeven jonge vossen aan een burcht in zijn achtertuin. "Fantastisch om zien, maar ik zoek toch nog een diervriendelijke oplossing om ze hier te verwijderen."

Boortmeerbekenaar Koen Vandeputte (36) deed dinsdagavond een opmerkelijke ontdekking in de gemeenschappelijke achtertuin die hij deelt met zijn buur. In de enorme burcht die een vossenpaar er maakte, huizen minstens zeven jonge roofdieren. "We hebben hier inderdaad een heel grote tuin", toont Vandeputte het diepe perceel achter zijn woning langs de Bredepleinstraat. "Als liefhebber hou ik hier heel wat dieren: ezels, schapen, kippen, cavia's,.. In het achterliggende bosje dat we vorig jaar heb bijgekocht ontdekte ik dinsdag deze burcht - een enorme berg zand van wel tien bij tien meter met daarin verschillende grote pijpen. Bij valavond - zo rond 19.30 uur - verschijnt daaruit een heel aantal jonge vosjes. We telden er al eens minstens zeven tegelijk, maar mogelijk zitten er nog meer."

2 Enkele van de jonge vossen aan de burcht. Volgens de telling van Koen zijn het er minstens zeven.
Sven Ponsaerts Enkele van de jonge vossen aan de burcht. Volgens de telling van Koen zijn het er minstens zeven.

Wildcamera

Koen en zijn gezin kunnen de dieren tot op zo'n 15 meter naderen. "Ze kijken dan wel eens op, maar lijken zich maar weinig van de menselijke aanwezigheid aan te trekken, en spelen gewoon voort. Erg mooi om zien. De ouders kregen we wel nog niet te zien. Mogelijk houden die zich wel schuil onder de grond, of zijn ze 's avonds al op jacht", vertelt de dierenliefhebber geamuseerd. Vandeputte installeerde ondertussen een wildcamera met nachtkijker, en kon zo al mooie filmpjes maken van wat er zich in zijn achtertuin afspeelt. "Het zijn heel mooie dieren, maar ik weet nu wel niet wat ermee aan te vangen. Als 'brave katten' zouden ze hier gerust mogen blijven, maar dat zijn ze natuurlijk niet. Hoe schattig ze er nu ook mogen uitzien, het zijn en blijven wilde dieren. Gisteravond nog lagen er enkele dode kippen aan de burcht - wellicht afkomstig uit de buurt. Want mijn eigen pluimvee, waaronder heel wat kuikentjes, heb ik meteen veilig buiten het bereik van deze bloeddorstige rovers geplaatst."

Dood schaapje

"Met het aantreffen van de vossenburcht kwam er wel een antwoord op het raadsel wie of wat het dode schaapje dat ik enkele weken geleden in de tuin begroef had opgegraven. Het kadaver bleek plots gewoonweg verdwenen, wat reste was een lege put. Hier, te midden van de bewoning, kunnen de vossen dus niet blijven. Maar ik wil wel een diervriendelijke oplossing - ze gewoonweg afschieten is geen optie."


"De vos - een van de grootste roofdieren die nog vrij in de Benelux voorkomen - doet het algemeen zeer goed in Vlaanderen", weet Hendrik Moeremans van Natuurpunt. "Zijn leefgebied breidde de laatste decennia gevoelig uit. Vooral in de buurt van Brussel en Leuven komt hij zeker nog wel in bewoond gebied voor. Als territoriaal beest zal je wel altijd slechts een koppel of gezin per territorium vinden. Die zijn ondertussen echter wel bijna allemaal ingenomen, zodat de dieren zich niet alleen nog in natuurgebieden, maar dus ook in tuinen vestigen. Daar zullen we mee moeten leren leven." De nog zogende jongen verplaatsen zou volgens Moeremans een heel slecht idee zijn. "Dat overleven de jongen wellicht niet. Maar zeg zelf, de wilde natuur in je achtertuin is anders toch ook best 'cool'. Indien ze niet te veel worden gestoord en ze hun burcht ook niet te klein achten, blijft het kroost ongeveer tot augustus. Dan moeten de jongen op zoek naar een eigen leefgebied."

Voorzichtigheid

Natuurpunt raadt Vandeputte en zijn gezin wel enige voorzichtigheid aan. "Het blijven wilde dieren, zeker wanneer ze een kroost te verdedigen hebben. En voor wat de bescherming van de kippen in de buurt betreft: daaraan wijden we het hoofdstuk 'Slimmer dan de vos' op onze website." www.natuurpunt.be/publicatie/slimmer-dan-de-vos.

Lees meer