5 De processierups is in grote hoeveelheden aanwezig in Hofstade.
Lukas De processierups is in grote hoeveelheden aanwezig in Hofstade.

Alle hens aan dek in domein Sport Vlaanderen door ongezien aantal processierupsen

80 leden van Chirovereniging klagen van brandende jeuk en rode bolletjes op lichaam

Sport Vlaanderen heeft een gespecialiseerde firma ingeschakeld om een ongezien aantal processierupsen in het domein in Hofstade te bestrijden. Zondag kwamen tachtig leden van Chiro Elzestraat bij Sint-Katelijne-Waver met brandende jeuk en rode bolletjes thuis. Nu roept Sport Vlaanderen bezoekers op om weg te blijven van de eiken. “Indien nodig zullen delen van het domein gesloten worden.”

Brandende jeuk, rode bolletjes overal op het lichaam en bij sommigen ook ademhalingsproblemen: de 69 leden en 11 leiders van Chiro Elzestraat, een gehucht van de Antwerpse gemeente Sint-Katelijne-Waver, hadden zich hun laatste chirozondag ongetwijfeld anders ingebeeld. Van 11 tot 16.30 uur trokken ze naar het domein Sport Vlaanderen in Hofstade. “Rond 16 uur kwamen twee leden naar ons toe omdat ze rode vlekjes op hun armen opgemerkt hadden”, klinkt het bij de leiding. “Aanvankelijk dachten we dat het een grasallergie of hooikoorts was. Pas in de nacht van zondag op maandag werd duidelijk dat er meer aan de hand was. Zowat iedereen van de leiding werd wakker met brandende jeuk en rode bolletjes over het hele lichaam. Sommigen hadden zelfs ademhalingsproblemen. ’s Ochtends kwamen we via ouders te weten dat drie kindjes naar spoed moesten en uiteindelijk bleek dat iedereen die zondag mee naar Hofstade was, irritaties vertoonde. Het verdict was meteen duidelijk: dit was het werk van de processierups.”

Daarop verwittigde de leiding domein Sport Vlaanderen zodat de instantie de nodige voorzorgsmaatregelen kon treffen. “Maar tot onze grote verbazing werden onze opmerkingen weggelachen en koos men ervoor om de bewuste zone niet af te bakenen. Ook toen een ouder belde naar Sport Vlaanderen, werd er ongeïnteresseerd gereageerd. Daarom hebben we zelf een bericht op Facebook geplaatst om de bezoekers te waarschuwen.”

5 Heel wat kinderen hadden rode bolletjes over hun hele lichaam door de processierups.
rv Heel wat kinderen hadden rode bolletjes over hun hele lichaam door de processierups.

In het domein Sport Vlaanderen spreekt men van een ongeziene plaag van de processierups. “Afgelopen vrijdag werden de eerste – weliswaar kleine – nesten vastgesteld”, zegt communicatieverantwoordelijke Didier L’Homme. “Onze eigen ploegen zijn toen gestart met de bestrijding van de nesten. Door de hitte van afgelopen weekend zijn ze zich echter op heel korte tijd enorm gaan voortplanten. Gevolg? Onze eigen ploegen waren niet meer bij machte om de processierupsen te bestrijden. En dus hebben we een gespecialiseerde firma ingeschakeld.”

5 Sport Vlaanderen plaatste inmiddels affiches met de waarschuwing voor de processierups.
Lukas Sport Vlaanderen plaatste inmiddels affiches met de waarschuwing voor de processierups.

Informatieborden

Ondertussen is die firma volop met de bestrijding van de rups bezig, maar daar blijft het niet bij. “Op heel wat risicovolle plaatsen – voornamelijk in de buurt van eiken – hebben we informatieborden geplaatst”, aldus nog de communicatieverantwoordelijke. “Daarop staat vermeld dat bezoekers het best niet schuilen voor de zon onder die bomen. Daarnaast hebben we de scholen die deze week het einde van het schooljaar in ons domein komen vieren, gewaarschuwd voor de aanwezigheid van de processierups. Als blijkt dat het probleem in bepaalde zones waar speeltuigen staan niet opgelost geraakt, dan zullen we die zones afsluiten. Voorlopig is dat evenwel nog niet het geval.”

Uithaal

De uithaal van de Chiro van Sint-Katelijne-Waver als zou Sport Vlaanderen niets doen aan de bestrijding van de processierups klopt volgens Didier L’Homme dan ook niet. “We hebben er echt alles aan gedaan om het probleem zelf op te lossen. Aangezien er vrijdag slechts enkele kleine nesten waren, plaatsten we toen nog geen informatieborden. We dachten immers dat het probleem na het weekend opgelost zou zijn. Dat het net het tegenovergestelde zou worden, hadden we niet verwacht.”

Van de kinderen die maandag naar spoed gingen, is iedereen opnieuw thuis. Ze gaan ondertussen alweer naar school, al moet één van hen op bevel van de dokter tot en met vrijdag thuis blijven.

5 Rond de eiken werden al linten gespannen om bezoekers weg te houden van de bomen.
Lukas Rond de eiken werden al linten gespannen om bezoekers weg te houden van de bomen.
5 Heel wat kinderen hadden rode bolletjes over hun hele lichaam door de processierups.
rv Heel wat kinderen hadden rode bolletjes over hun hele lichaam door de processierups.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Herman Debecker

    Heel vervelend en jeukt verschrikkelijk. Eerst de brandharen verwijderen met ducttape. Telkens nieuwe stukjes gebruiken plakken en aftrekken ... Je kan de brandharen verder zetten door te wrijven ....beste manier om jeuk te bestrijden menthol talkpoeder, sarnol lotion 150ml, medicatie tegen allergie Aerius .

Lees meer