Ramkraak Tuinmachines Van Den Bossche: De winkel vulde zich met rook door het anti-inbraaksysteem
VTM Ramkraak Tuinmachines Van Den Bossche: De winkel vulde zich met rook door het anti-inbraaksysteem

Tot 5 jaar cel voor 40 ramkraken

Negentien Roemenen zijn veroordeeld tot celstraffen van 1 tot 5 jaar voor 40 (pogingen tot) ramkraken op grote winkels. De bende sloeg over heel het land toe, onder meer in Lennik, Drogenbos en Overijse.

Afgelopen zomer kon de ‘ramkraakbende’ ingerekend worden. Doelwitten waren vooral grote winkels waar multimedia-toestellen verkocht werden, doe-het-zelfzaken, speciaalzaken voor bouwgereedschap, tuincentra en kledingwinkels. De bende ging daarbij drastisch te werk en deinsde er niet voor terug om met voorhamers of zware voertuigen in te rijden op de toegangspoorten van hun doelwitten.

Drie golven

De inbraken gebeurden in drie golven. De eerste daarvan speelde zich af tussen 12 november 2017 en 26 november 2017, de tweede tussen 21 januari 2018 en 7 februari 2018 en de derde tussen 9 mei 2018 en 18 mei 2018. De criminelen sloegen onder meer toe bij tuincentrum Van Den Bossche in Lennik, verhuurfirma van werkmateriaal Boel in Overijse, een speciaalzaak voor de hengelsport in Estaimpuis en Vandenborre-filialen in Boortmeerbeek en La Louvière. BE PRO TOOLS in Drogenbos kreeg tweemaal ongewenst bezoek van de bende. Bij een van de ramkraken werd een wagen van de inbrekers gefilmd. Diezelfde wagen kon een dag later tegengehouden worden in Dendermonde en de vier inzittenden werden in de boeien geslagen. Die arrestatie leidde de speurders naar een woning in Charleroi, die door de bende als uitvalsbasis gebruikt werd. Daar kon de politie nog eens 11 verdachten arresteren en een hoop bewijsmateriaal in beslag nemen. Verder speurwerk leidde tot de identificatie van nog eens vier verdachten.

Hebzucht

“Beklaagden gingen tekeer met een niets ontziende hebzucht. Ze pleegden  “een schrikwekkend aantal feiten” en veroorzaakten grote commerciële schade”, aldus de rechter. Ook was volgens de rechtbank het gevaar groot dat de verschillende verdachten na hun veroordeling nieuwe feiten zouden plegen. De kans is grot dat meerdere beklaagden in beroep gaan tegen het vonnis. 

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc De Vos

    Zolang de politiek niet gauw iets veranderd blijft dit in de media komen vrees ik.

  • Ronny Cuypers

    Slechts anderhalve maand per ramkraak. En dat dan nog voor de zwaarst gestraften. Dat is een koopje.

Lees meer