De motard kwam onder de vrachtwagen terecht toen de trucker op de file inreed.
JEW De motard kwam onder de vrachtwagen terecht toen de trucker op de file inreed.

Trucker die motard doodreed houdt vol: “Ik was verblind door de zon”

De vrachtwagenchauffeur die op een file inreed in Oosterzele waarbij motard Tom De Parmentier (26) uit Wetteren omkwam, houdt in beroep vol dat hij verblind werd door de zon. “De acht andere chauffeurs zagen de file nochtans allemaal wel”, klonk het bij de tegenpartijen. De chauffeur kreeg in eerste aanleg vier jaar cel en riskeert in beroep een zwaardere straf.

Op 20 maart 2018 moest motard Tom De Parmentier het met zijn leven bekopen toen trucker John G. (38) uit Mol achteraan inreed op de voertuigen die voor het rode licht in de Wettersesteenweg in Oosterzele stonden te wachten. Een bestuurster van een van de vijf andere wagens die in de klappen deelden, kon maar net uit haar brandende auto gered worden. De trucker had naar eigen zeggen de stilstaande wagens en het rode licht niet gezien.

Toen de resultaten van de bloedanalyse van de trucker terugkeerden, was het voor de nabestaanden van Tom echter duidelijk waar het was misgelopen. John G. testte positief op amfetamines en had volgens zijn eigen verklaring het weekend ervoor vier lijntjes gesnoven. “Een voertuig is een wapen, en een volledig met betonklinkers geladen vrachtwagen is een ware bazooka”, pleitte de procureur. “Als beroepschauffeur zou G. zich heel goed bewust moeten zijn van de gevaren.” De trucker liep kort voor het ongeval al een veroordeling op voor sturen onder invloed. G. werd in eerste aanleg veroordeeld tot vier jaar cel. In beroep vraagt het Openbaar Ministerie om hem vijf jaar gevangenisstraf op te leggen.

Vermoord door gewetenloze dader

Hoewel het verslag van een deskundige aantoont dat de zon niet recht op de voorruit van G. scheen en hoewel geen van de andere betrokken chauffeurs melding maakte van verblinding, blijft de verdediging bij hun standpunt. “De zon stond volgens het verslag op dertig graden. Is het dan zo onmogelijk om verblind te worden?”, vroeg zijn advocaat zich af. “Hij had wel zijn snelheid moeten aanpassen en had het nodige moeten doen toen hij verblind werd. Hij dacht oprecht dat hij geen problemen zou hebben tijdens de week als hij alleen in het weekend drugs gebruikte. Dat was een compleet foute redenering, maar hij dacht niet dat hij tegen de wet handelde.” De trucker zou intussen in behandeling zijn voor zijn druggebruik. De verdediging hoopt dat een deel van de straf met probatieuitstel opgelegd wordt.

“Voor mij werd mijn zoon vermoord door een gewetenloze dader”, sprak de vader van Tom. “De wetgever is mee verantwoordelijk omdat ze recidivisten kansen blijven geven. Hoe veel jonge mensen moeten er nog om het leven komen voor er passende bestraffingen komen?” “De roep om meer repressief op te treden is groot”, antwoordde de advocaat van G. “Daar kan ik inkomen, maar we moeten ook nadenken over het nut van de straf. G. moet geholpen worden. Er moet een mogelijkheid zijn om weer in de maatschappij te komen.”

Op 13 juni kent G. zijn straf, maar mogelijk is daarmee het laatste nog niet gezegd. Zijn advocaat diende namelijk al een dossier in bij het Hof van Cassatie omdat de resultaten van een van de expertiseverslagen na de voorziene termijn tot bij G. raakten. Daarom vraagt de verdediging de vrijspraak voor een van de tenlasteleggingen. Of dat een weerslag heeft op de strafmaat, valt nog af te wachten.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer