Een tiental jongeren van de Spectrumschool stelden hun boek 'Mogen de wijze jongens winnen, gij weet' voor in De Roma.
Klaas De Scheirder Een tiental jongeren van de Spectrumschool stelden hun boek 'Mogen de wijze jongens winnen, gij weet' voor in De Roma.

Bso-jongeren leggen ziel bloot in boek

LEERLINGEN SPECTRUMSCHOOL BUNDELEN LEVENSVERHALEN

Leerlingen van de Spectrumschool uit Borgerhout hebben hun boek voorgesteld in De Roma. Dat schreven ze met hulp van auteur Fikry El Azzouzi. "Hij gaf ons de raad te schrijven over wat ons echt op de lever ligt", vertelt Randy Balanday (18). Het leverde enkele heftige verhalen op.

De leerlingen van de Spectrumschool in Borgerhout hebben met veel trots hun eigen boek 'Mogen de wijze jongens winnen, gij weet' voorgesteld in De Roma. Dat deden ze tijdens een avondvullend programma waar hun verhaal centraal stond. Want, zeggen deze jongeren, ook wij hebben een verhaal te vertellen.


"Er zijn te veel vooroordelen over jongeren die beroepsonderwijs volgen. Ook wij zijn geïnteresseerd in kunst. Dat is de boodschap die wij willen meegeven", vertelt Yves Van Gasse (24). Het resultaat is een bundeling van persoonlijke anekdotes en een unieke inkijk in de leefwereld van jongeren. "Schrijven is jezelf laten zien. Je ziel blootleggen", zegt Jalal. "Het laat anderen toe om je beter te begrijpen."

Mentor

Het project startte vorig schooljaar. Toen de school het voorstelde, reageerden de scholieren erg enthousiast. Veertien jongeren kwamen tweemaal per week samen om over hun verhalen te vertellen.


"We studeren allemaal een andere richting, dus we kenden elkaar niet allemaal even goed. De eerste dagen leer je elkaar vooral kennen en vertrouwen. Pas dan kon je je verhaal echt vertellen," legt Mohamed El Amri (16) uit. Zo moesten de leerlingen elkaar op basis van een eerste indruk beschrijven. Tijdens het schrijfproces werden ze bijgestaan door schrijver Fikry El Azzouzi, bekend van onder meer 'Drarrie in de nacht' en 'Malcom X'. Hij nam de jongens als mentor onder zijn hoede. "Ik ben enorm verbaasd door het positivisme en de kracht van deze gasten. We kunnen heel wat leren van de manier waarop zij in het leven staan. Dat er veel talent zit in het bso verwondert me niet. Veel schrijvers zijn eigenzinnig, ongeduldig en onrustig. Typische eigenschappen die je ook bij deze jongens terugvindt." Hij gaf de jongeren enkele leerrijke tips. "Hij gaf ons de raad om onze verhalen niet te censureren. We moesten zeggen wat we wilden zeggen, schrijven over wat er ons op de lever ligt", legt Randy Balanday (18) uit. En dat was soms erg heftig. Zo vertelt Givano Bel (17) over zijn periode in Amsterdam Noord. "Wat ik daar gezien heb, tart de verbeelding. Als je daar met een kruisje rond je hals over straat liep, werd het van je afgerukt. Ik heb mijn verhaal maar één keer verteld en het staat te lezen in het boek. Nu vertel ik er nooit meer over." De studenten zijn erg trots op de realisatie van het boek, dat bovendien uitgebracht werd door uitgeverij Epo. "Mochten we niet trots zijn op het resultaat, dan zaten we hier nu niet op het podium van De Roma om het voor te stellen", grapt Randy.

Lees meer