5 Giovani Oosters opende zijn streekgebonden bistro De Smaakfabriek in een gerestaureerde stroopfabriek.
Mine Dalemans Giovani Oosters opende zijn streekgebonden bistro De Smaakfabriek in een gerestaureerde stroopfabriek.

Fruitbelevingscentrum en prachtweer zorgen voor recordaantal bezoekers in Borgloon

Aan het toeristisch onthaal in Borgloon zijn tussen 1 april en 8 mei 18.341 bezoekers gepasseerd, een recordaantal. Het nieuwe Fruitbelevingscentrum in de Stroopfabriek is een echte aantrekkingspool en natuurlijk speelde ook het prachtige weer tijdens de paasvakantie een belangrijke rol.

De afgelopen bloesemperiode was een schot in de roos voor het toerisme in Borgloon. 18.341 bezoekers vonden tussen 1 april en 8 mei hun weg naar het nieuwe toeristisch onthaal in de Stroopfabriek. Een verdubbeling tegenover vorig jaar. Toen telde het toeristisch onthaal in dezelfde periode 8.900 bezoekers.

5
Mine Dalemans

Stroop

Het pas geopende Fruitbelevingscentrum bewees al meteen zijn aantrekkingskracht. Er werden tussen 1 april en 8 mei 4.356 betalende bezoekers geteld. Dat stroop nog altijd een product is waarvan menig bezoeker moet watertanden, bewijzen de verkoopcijfers van de streekproductenwinkel op de site. Er werden tweeduizend potjes Loonse stroop verkocht en tweeduizend potjes stroop van de gebroeders Bleus. Ook de jaarlijkse Stroopfeesten werden weer druk bezocht. 2.500 aanwezigen kwamen op paasmaandag op het Loons Plein genieten van streekproducten, een streepje muziek en een gezellige babbel.

5 De Loonse strooplekker is weer in ere hersteld.
RV De Loonse strooplekker is weer in ere hersteld.

 Mobiliteitsvisie werkt

“Dankzij de verhuis van het toeristisch onthaal naar de site van de Stroopfabriek aan het Stationsplein en de uitgebreide parking is de parkeerdrukte in het stadscentrum tijdens de bloesemperiode grotendeels opgelost. Tachtig procent van de bezoekers heeft snel de weg gevonden naar ons nieuw toeristisch onthaal. Dit bewijst dat onze mobiliteitsvisie werkt, tot tevredenheid van de inwoners en de bezoekers”, zegt burgemeester Eric Awouters.

5 De Stroopfabriek.
RV De Stroopfabriek.

Klassiekers

Ook de klassiekers blijven blikvangers. Denk maar aan de PIT-kunstwerken, zoals het doorkijkkerkje (Reading Between the Lines – Gijs Van Vaerenbergh) of de boomtenten (Tranendreef – Dré Wapenaar). De boomtenten werden al 88 keer verhuurd, waarbij 264 mensen een nachtje doorbrachten op deze bijzondere locatie. Het zonnetje en de bloesems lieten zich tijdens de paasvakantie van hun beste kant zien. Het fietsverhuurpunt aan het toeristisch onthaal kende dan ook drukke dagen. In april werden 716 fietsen verhuurd, terwijl dat er in april vorig jaar 569 waren.

5 Haspengouwse fruitboeren zetten soms vuurpotten uit om de bloesems te beschermen voor de nachtvorst.
Mine Dalemans Haspengouwse fruitboeren zetten soms vuurpotten uit om de bloesems te beschermen voor de nachtvorst.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer