2 Ghislain Houben, hier op archiefbeeld, tussen zijn wijnranken.
Bob moors Ghislain Houben, hier op archiefbeeld, tussen zijn wijnranken.

Limburgse professor maakt gin op basis van druiven

Gin is al een tijd in. Dat heeft ook de Belgische markt ondervonden. Naast de tientallen gin-merken brengen aroma- en extract technoloog Hans Van Daele en wijnspecialist professor Ghislain Houben een kwaliteitsvolle nieuwe gin van eigen bodem op de markt, gemaakt van Belgische druiven: Bel’Uva.

Druiven, en dan nog van eigen bodem, in plaats van graanalcohol als basis voor een hoogstaande gin. Het is een idee van twee gepassioneerde wijnkenners. “In het hele proces van wijn maken, gaan er al eeuwen waardevolle grondstoffen (de druivendraf) verloren: de schil, het vruchtvlees en de pitjes worden na het persen meestal weggegooid”, vertelt Hans Van Daele van Elikzir. Van Daele levert sinds enkele jaren advies aan de voedingsindustrie voor nieuwe productlanceringen. “We zien dat onze huidige voedingsproducenten vaker nadenken over een duurzame ‘valorisatie van hun nevenstromen’. Niks laten verloren gaan, een gesloten productieketen, met waardevolle creaties als resultaat. Bovendien kan je de kosten beter beheren als je de co-producten kunt verwerken in meerdere commerciële producten. Onze gin, Bel’Uva, is daar een prachtig Belgisch voorbeeld van”, voegt Van Daele eraan toe.

2 De eerste gin op basis van druiven is van Limburgse makelij.
RV De eerste gin op basis van druiven is van Limburgse makelij.

Kwaliteitsvolle druivensoorten in Limburg

Van Daele vond een partner in professor Ghislain Houben. Een wijnkenner én wijnproducent uit Limburg, die al jaren experimenteert met nieuwe druivenrassen. “Ons land brengt almaar meer bijzonder kwaliteitsvolle druivensoorten voort, met zeer goede wijnen en onlangs nog een bekroonde ‘mousserende wijn’ als resultaat”, verduidelijkt hij. “We kunnen nog zoveel meer doen met die oogst uit onze terroir, vandaar de denkpiste van de gin, vergist en gedistilleerd uit de druivendraf na de vinificatie. In de toekomst zullen er nog meer producten volgen. De huidige beschikbare druivendraf is afkomstig van de druiven Pinot Blanc en Muscaris, die we in Limburg telen in samenwerking met specifieke druiventelers. Ook de vormgeving van de fles en het etiket spelen in op het unieke van de grondstoffen: je herkent duidelijk een wijnfles en op het etiket pronkt een druiventros. De smaak en het geurprofiel zijn hoogstaand en zuiver.”

Ecologische voetafdruk

“De botanische distillaten stellen we zorgvuldig samen, in functie van het delicaat en fruitig aroma van elke druivensoort en dat in samenwerking met een top-distillateur”, licht Hans Van Daele toe. “Dat maakt onze Bel’Uva gin helemaal Belgisch. En daar mogen we best trots op zijn, want de ecologische voetafdruk is op die manier nog minimaler. Bel’Uva mag zich terecht een edele gin noemen”, vindt Hans Van Daele. “We mikken op het hogere marktsegment, de betere horecazaken en retail. Maar in de eerste plaats zijn we vooral fier op dit nieuwe product van eigen bodem, dat iedereen mag ontdekken!”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer