De renovatie en herinrichting van de stroopfabriek werd 'on hold' gezet uit angst voor nog meer schulden. Na een grote subsidie werden de werken hervat.
Borgerhoff De renovatie en herinrichting van de stroopfabriek werd 'on hold' gezet uit angst voor nog meer schulden. Na een grote subsidie werden de werken hervat.

Nieuw bestuur, nieuwe dynamiek?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN BORGLOON

Bij aanvang van de legislatuur was de schuld per inwoner 1.245 euro. Vandaag is de schuld dezelfde. De onbestuurbaarheid middenin de termijn die leidde tot een nieuwe coalitie drukte op de schuld. Kan de nieuwe meerderheid ook zorgen voor een nieuwe dynamiek?

"Financieel zaten we goed", vindt burgemeester Danny Deneuker (sp.a). Tot de invoering van de BBC, de nieuwe boekhouding voor gemeentebesturen, de financiën onder druk zette. "Extra investeringen hielden risico's in, zeker als de renovatie en herinrichting van de stroopfabriek, waarvoor we 4,5 miljoen moesten lenen, zou doorgaan. Het zou de schuld gevoelig doen stijgen. We hebben de werken on hold gezet. Toch nam de schuld lichtjes toe door uitgaven voor het politiegebouw en de voorpost van de brandweer." De nieuwe coalitie luidde de ommekeer in, zo blijkt. "We schroefden de uitgaven terug. Hierdoor konden we extra investeren. Mede door een subiside van 5 miljoen euro konden we de stroopfabriek alsnog verder renoveren", besluit hij.


"Op papier blijft de schuld gelijk", reageert Wim Lambrechts, kopman voor N-VA. "De meerderheid zet nu projecten in gang met extra leningen die door het nieuw bestuur moeten afgelost worden. Minder schuld kan door gronden en eigendommen te verkopen. Dat is te weinig gebeurd. Ook een fusie met de vier andere gemeenten uit het kanton Borlgoon helpt de schuld onder controle houden." (LXB)

Lees meer