2 IN
IN

Nieuw schepencollege legt vanavond eed af

RAAD VAN STATE VOLGT ARGUMENTEN CD&V EN N-VA NIET

De Raad van State heeft geoordeeld dat Borgloon wel degelijk onbestuurbaar is. Vanavond legt het nieuwe schepencollege de eed af. CD&V en N-VA worden naar de oppositiebanken verwezen, Open Vld-STROOP neemt hun plaats in.

De wissel van de macht in Borgloon is nu echt een feit. De Raad van State was het niet eens met de argumenten van schepenen Wim Lambrechts (N-VA), Marilou Vanmuysen (CD&V) en OCMW-voorzitter Patrick Carnotensis (CD&V) en acht Borgloon wel degelijk onbestuurbaar. Daardoor zal vanavond tijdens de gemeenteraad het nieuwe schepencollege met sp.a en Open Vld-STROOP de eed afleggen.

2 OUT
OUT

Ontgoocheld

Bij N-VA en CD&V is de ontgoocheling groot. "We voelden de bui al hangen, maar nu is het ook definitief gedaan", zegt N-VA-voorzitter Johan Quintens, die net zoals schepen Wim Lambrechts (N-VA) toch nog één lichtpuntje ziet. "De beleidslijnen werden gelukkig aan het begin van de legislatuur grotendeels vastgelegd. Daardoor zullen er toch nog heel wat voorstellen komen waar wij ook aan hebben bijgedragen", klinkt het. Ook Marilou Vanmuysen (CD&V) probeert de toekomst toch positief te benaderen. "We gaan ons constructief opstellen als oppositiepartij. Afbraakpolitiek zullen we zeker niet voeren."

Stabiliteit

Ondertussen zijn de vervangers van schepenen Lambrechts en Vanmuysen en OCMW-voorzitter Carnotensis bekend. Alledrie komen ze uit de rangen van de nieuwe meerderheidspartij Open Vld-STROOP. Zo zal ex-burgemeester Eric Awouters voortaan de rol van Wim Lambrechts als eerste schepen op zich nemen. Jeroen Bellings neemt dan weer het mandaat van Marilou Vanmuysen als schepen van Cultuur over. Ten slotte gaat Jo Feytons aan de slag als de nieuwe OCMW-voorzitter. "We zijn blij om opnieuw actief deel te nemen aan een goed bestuur voor Borgloon. Het zal vooral zaak zijn om voor stabiliteit in het beleid te zorgen, zodat het vertrouwen van de Lonenaren opnieuw gewonnen kan worden", aldus Eric Awouters.


Voor burgemeester Danny Deneuker (sp.a) is de uitspraak van de Raad van State een hele opluchting. "Het is net alsof er 100 kilo van mijn schouders valt. De voorbije acht maanden hebben enorm zwaar gewogen", zegt hij. "Zo'n situaties zouden nooit meer mogen voorvallen. Iedereen, ook het personeel, liep de laatste maanden voortdurend op de tippen van de tenen. Nu merk je dat de morele rust terugkeert." Volgens Deneuker moet er nu zo snel mogelijk vooruitgang komen in enkele grote dossiers. "Ten eerste natuurlijk het budget en de meerjarenplanning, maar ook de dossiers van de stroopfabriek en het nieuwe bedrijventerrein tegenover de fruitveiling van BelOrta vragen dringend aandacht."

Lees meer