2 EK meeuwen schreeuwen in De Panne: Jan Heyvaert (2de), Reggy Laatsch (1ste) en Nicolas Baert (3de)
GUS EK meeuwen schreeuwen in De Panne: Jan Heyvaert (2de), Reggy Laatsch (1ste) en Nicolas Baert (3de)

VIDEO. Doe eens een meeuw na: Nederlander en Limburgse winnen 1ste EK meeuwenschreeuwen

Dertien heren en zes dames hebben zondag in café De Verloren Gernoare in De Panne meegedongen naar de titel van Europees kampioen meeuwen schreeuwen. Allen probeerden ze de roep van de zeevogel zo goed mogelijk na te bootsen. Reggy Laatsch (31) uit Nederland en Bregje Iding (21) uit Hasselt wonnen. Maar er was ook talent uit de kustregio.

Vorig jaar organiseerde Koksijdenaar Claude Willaert een Belgisch kampioenschap meeuwen schreeuwen in De Gerockten Haerinck in De Panne. Er waren toen 31 deelnemers. Zondag mikte hij met het EK hoger. “We hadden een groter café, dus mocht iedereen uit Europa meedoen”, lacht Claude. “Er kwamen drie mensen speciaal uit Nederland en één iemand uit Moeskroen. Het niveau lag bijzonder hoog. Onze jury lette zowel op het geluid als op de inleving. Met mijn evenement wil ik de meeuw eens in een positief daglicht zetten.”

2 EK meeuwen schreeuwen in De Panne. Inez Tavernier (2de), Bregje Iding (1ste) en Kim Muylaert (3de)
GUS EK meeuwen schreeuwen in De Panne. Inez Tavernier (2de), Bregje Iding (1ste) en Kim Muylaert (3de)

Bij de heren trok Reggy Laatsch aan het langste eind. “Ik geef sportles op straat en daar hoor ik wel vaker het geluid van meeuwen. Ik vond dat wel interessant en geraakte erdoor gefascineerd. Toen ik mijn meeuwenroep als grap liet horen aan vrienden, waren die behoorlijk onder de indruk. Toen ik vernam dat er hier in De Panne een EK meeuwen schreeuwen plaatsvond, waagde ik mijn kans en met succes. Dit is een unieke belevenis waarvoor ik graag 2,5 uur in mijn wagen zat.”

Jan Heyvaert uit Koksijde eindigde tweede. “Ik ben acht jaar redder aan zee geweest. Vorige zomer was mijn laatste seizoen. Ik deed toen ook mee aan het Belgisch kampioenschap en verloor van een Antwerpenaar. Dit keer wilde ik het beter doen, maar ik moest helaas een Nederlander laten voorgaan. Toch ben ik best tevreden, want het is niet zo gemakkelijk. Om mijn stembanden op te warmen, dronk ik water met honing en wat esdoornsap.”

Bregje Iding uit Hasselt reisde met de trein naar De Panne en deed daar liefst vier uur en een half over, enkele rit. “Dat is inderdaad een flink eind, maar het was dan ook geen vlotte verbinding. Op het openbaar vervoer ontmoette ik al andere deelnemers aan het EK, dus de sfeer zat meteen goed. Op een schoolreis in Oostende geraakte ik in de ban van het meeuwengeschreeuw. Je stem iets laten overslaan, is het geheim. Het zal met een goed gevoel zijn wanneer ik straks terug reis met de trein. Die titel is me heel waardevol.” Op de tweede plaats bij de dames eindigde Inez Tavernier uit De Haan.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer