7
Mine Dalemans

Wendy woont met 3 kinderen in krot en wacht al 8 jaar op sociale woning: “De winter is ijzig koud. Ik weet echt niet hoe het verder moet”

Een alleenstaande moeder van drie uit Sint-Truiden wacht al 8 jaar op een sociale woning. Intussen woont Wendy Mignolet met haar kroost in een zwaar beschadigd huis dat ze huurt op de private markt. Ze is maar één van de meer dan 40 inwoners van Sint-Truiden die deze winter door moeten zonder deftig dak boven het hoofd, zo zegt de nieuwe oppositiepartij STERK Stadspartij.

Wendy heeft het niet makkelijk, zo vertelt ze zelf. De Limburgse is chronisch ziek en ook een van haar drie kinderen heeft medische problemen. De miserie met hun woning kan ze missen als kiespijn. Momenteel huurt ze een huis op de private markt in Hoepertingen. Maar na een zware storm waarbij het dak afwaaide, was er veel schade aan de woning. En de eigenaar liet die nooit herstellen. (lees hieronder verder)

7 Het huis in Hoepertingen waar Wendy Mignolet met haar kinderen woont. Sinds een zware storm is er flink wat schade.
Mine Dalemans Het huis in Hoepertingen waar Wendy Mignolet met haar kinderen woont. Sinds een zware storm is er flink wat schade.

“Ik liet me in 2011 inschrijven voor een woning bij de sociale huisvestingsmaatschappij CV Nieuw Sint-Truiden, maar tot op vandaag heb ik geen flat toegekend gekregen”, zegt ze. “In mei vorig jaar stond ik eindelijk op de eerste plaats op de wachtlijst, maar intussen ben ik weer naar de vijfde plaats gezakt. Geen idee waarom. Ik heb 3 kinderen en de winter is ijzig koud. Ik weet echt niet hoe het verder moet.”

Ze is niet de enige die op een OCMW-woning wacht in de stad. Ook Martine Onkelinckx en Mario Scheys hebben al twee jaar geen aanvaardbaar dak boven hun hoofd. Martine leeft momenteel in een ijskoude woning vol schimmel in Borgloon. De 60-jarige alleenstaande vrouw heeft een beperking en moet rondkomen met een maandelijkse uitkering van 1.200 euro. (lees hieronder verder)

7 Martine Onkelinx toont de schimmel in haar woning.
Mine Dalemans Martine Onkelinx toont de schimmel in haar woning.
7
Mine Dalemans

Mario woont al 2 jaar in zijn auto, samen met zijn twee honden. Tot voor kort kon hij als hij het echt koud kreeg, slapen in een oude caravan in Zepperen. Hij kon ook af en toe gebruikmaken van een verwarmingslamp. Maar een sociale woning is er ook voor hem nog altijd niet. “Ik ben het echt moe”, zuchtte hij toen we hem 3 weken geleden spraken. “Ik word van het kastje naar de muur gestuurd en ondertussen rukt de winter maar op.” Intussen is de man van de radar verdwenen. (lees hieronder verder)

7 Mario Scheys leeft al enkele jaren in zijn auto.
Karolien Coenen Mario Scheys leeft al enkele jaren in zijn auto.
7 Mario in de oude caravan waar hij zich soms kan opwarmen.
Karolien Coenen Mario in de oude caravan waar hij zich soms kan opwarmen.
7 Mario in de oude caravan waar hij zich soms kan opwarmen.
Karolien Coenen Mario in de oude caravan waar hij zich soms kan opwarmen.

Volgens STERK Stadspartij zijn het maar enkele voorbeelden van het falende beleid van de Sociale Woningmaatschappij en het gebrek aan noodopvang in Sint-Truiden. De wachtlijst voor een sociale woning zou oplopen tot 1.186 mensen. “Het is vijf na twaalf”, aldus Gunther Leenen. “Minstens 40 mensen hebben tijdens deze winter geen dak boven het hoofd in Sint-Truiden. Er moet dringen werk gemaakt worden van degelijke noodwoningen.”

Noodwoningen

Nu moeten dakloze inwoners van Sint-Truiden volgens de partij naar Hasselt. “Daar komen ze dan dikwijls in een situatie terecht die absoluut niet hoort voor gezinnen met kinderen”, klinkt het. “Terwijl ze in eigen gemeente ook geholpen zouden kunnen worden. Noodwoningen kunnen immers allerhande gebouwen zijn. Het vrijstaande gebouw van ’t Meiland bijvoorbeeld, of zelfs een degelijk ingerichte wooncontainer. Dan zijn die mensen toch al tijdelijk geholpen.” Uit de kerncijfers van het jaarverslag van CV Nieuw Sint-Truiden 2017 blijkt inderdaad dat er 1.186 personen op de wachtlijst stonden als kandidaat-huurder voor een sociale woning. 85 daarvan staan al sinds 2011 of vroeger op de lijst.

De stad Sint-Truiden heeft de jongste 10 jaar nochtans geïnvesteerd in bijkomende sociale woningen. Ook het aantal SVK-woningen – via het sociaal verhuurkantoor – blijft stijgen. Schepen van sociaal wonen Jelle Engelbosch (N-VA) reageert: “Ik spreek mij niet uit over de individuele betrokkenen maar ik garandeer u dat onze stad, in alle discretie, hulp aanbiedt aan iedereen die dat wenst.  Helaas kunnen we niemand dwingen ons (herhaaldelijk en divers) aanbod aan te nemen.”

24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jasmine Vinck

    In alle discretie, hulp aanbieden aan iedereen die dit wenst. Wat houdt dat in? Naar een psychiater gaan. U laten opnemen in een van de 2 psychiatrische instellingen. In de buurt van Sint-Truiden. Om in het "beschut wonen" terecht te kunnen. Enkel en alleen. Voor degelijke huisvesting te kunnen krijgen. Ik begrijp het zéér goed. Dat sommige mensen GEEN HULP meer aanvaarden.

  • Cor Dierckx

    Sociaal woningen dan kom je op de lijst en zonder adelbrieven blijf je onderaan, een vriendin van mij heeft 20 jaar gewacht en als ze overleed had ze nog geen sociale woning.

Lees meer