Zo zou Barl'lo, het geplande nieuwbouwproject in de Barelstraat, eruit gaan zien.
Repro David Legrève Zo zou Barl'lo, het geplande nieuwbouwproject in de Barelstraat, eruit gaan zien.

"De appartementisering moet stoppen!"

BUURT VERBOLGEN OVER AANVRAAG VOOR 105 FLATS EN 19 WONINGEN

Barl'lo, zo heet het geplande nieuwbouwproject in de Barelstraat in Bornem, dat maar liefst 105 appartementen en 19 woningen omvat. Het verkavelingsdossier is rond, nu volgt de bouwvergunningsaanvraag. Op sociale media wordt hevig gereageerd: "De appartementisering van Bornem moet stoppen!"

De drie "kleinschalige appartementsgebouwen en enkele grondgebonden woningen" zullen volgens de projectontwikkelaar "verscholen liggen in een nieuwe parkomgeving met verkeersvrije wandelstroken, vlakbij het centrum en verschillende winkelcentra". Auto's zullen worden geweerd, want voor hen wordt een grote ondergrondse parking voorzien. De ontwikkeling van het binnengebied, gelegen tussen de Barelstraat en supermarkten Colruyt en Carrefour, zal in verschillende fases verlopen. De verkoop van de eerste 58 appartementen kan starten in oktober 2018.


Maar het nieuwe project wordt op sociale media onthaald op boegeroep: "De appartementisering van Bornem moet stoppen!", klinkt het.


In onze verkiezingsreeks pleitten ook de verschillende politieke partijen voor het behoud van de open ruimte en het landelijke karakter van Bornem door té grote nieuwbouwprojecten te vermijden. "Meer dan 100 appartementen betekent ook weer meer dan 100 bijkomende auto's in onze straten. Ofwel verhoogt dit de druk op plaatsen waar nu al te veel verkeer is, ofwel gaat men op zoek naar sluiproutes om files te vermijden", zegt Jurgen De Maeyer van Iedereen Bornem.


"Bornem heeft dringend nood aan duidelijke voorschriften: wat en waar kan wél en niet gebouwd worden in onze gemeente. Wat we hier ook weer missen is communicatie en participatie. Het openbaar onderzoek van deze vergunningsaanvraag werd 'heel toevallig' tijdens de zomervakantie georganiseerd."

Bezwaren nog mogelijk

"Men heeft nog alle kans om bezwaren in te dienen, want enkel het verkavelingsdossier is al rond. Dat werd unaniem goedgekeurd door het voltallige schepencollege. Nu wordt de procedure voor de bouwvergunningsaanvraag opgestart, en volgt er opnieuw een openbaar onderzoek", reageert burgemeester Luc De boeck (CD&V).


"Het wegtracé voor dit binnengebied werd eerder ook unaniem goedgekeurd door alle partijen op de gemeenteraad. Toen hoorde ik toch niemand protesteren? Bovendien hebben wij vanuit het gemeentebestuur aangedrongen om naast de appartementen ook 19 woningen te bouwen, er komen dus niet alleen maar flats. Die 100 extra wagens zullen ook niet allemaal tegelijk door Bornem rijden, én we willen meer mensen op de fiets krijgen. Tot slot plannen we met een heraanleg een veiligere inrit voor recreatiedomein Breeven. De ingang tot dit nieuwbouwproject ligt vlakbij en kan meteen mee aangepakt worden."

Lees meer