2 Jan Gevers en Mimi Van Meir stellen hun boek 'Diagnose: Prostaatkanker!' voor
Els Dalemans Jan Gevers en Mimi Van Meir stellen hun boek 'Diagnose: Prostaatkanker!' voor

Bornemnaar vertelt in boek over hoe hij prostaatkanker heeft overwonnen zonder medische behandeling: “Wil mijn aanpak nu ook met anderen delen”

‘Diagnose: Prostaatkanker. Je lichaam kan meer als je erin gelooft’. Zo heet het boek waarin Mimi Van Meir het verhaal neerpende van Bornemnaar Jan Gevers (52). Drie jaar geleden kreeg hij zijn diagnose, maar Gevers weigerde een behandeling. “Ik wou mijn mijn lichaam net versterken in plaats van verzwakken. Dat heeft gewerkt, want de kanker is weg. Mimi en ik willen mijn aanpak nu met anderen delen.”

“Prostaatkanker is op dit moment de meest voorkomende kanker bij mannen. In België wordt één man op zeven tijdens zijn leven met prostaatkanker geconfronteerd. Maar al te vaak volgen patiënten meteen het advies van de arts om te opereren. Dat was ook bij mij het geval: ik trok met mijn klachten naar de dokter, kreeg te horen dat ik prostaatkanker had, en meteen werden termen als radicale prostatectomie, prostaatchirurgie en zenuwbesparing bovengehaald. Maar: ik weigerde”, zegt Gevers.

Incontinentie en impotentie

“De mogelijke complicaties waren immers incontinentie en impotentie. Ik was nog geen 50 jaar oud, wou mijn mannelijkheid niet verliezen. Ik gaf mijzelf enkele weken tijd om na te denken, mij te informeren, met zo veel mogelijk mensen te praten. Ik ontmoette dokters die mijn mening deelden: vaak wordt prostaatkanker overbehandeld, bij ongeveer de helft is actieve opvolging de beste behandelingswijze. Ik besloot zelf mijn lichaam sterker te maken en zo het gevecht tegen de kanker aan te gaan.”

2 Op vijf jaar tijd liep Jan Gevers zeven marathon op zeven verschillende continenten, hij bleef doorgaan nadat hij de diagnose ‘prostaatkanker’ kreeg.
David Legreve Op vijf jaar tijd liep Jan Gevers zeven marathon op zeven verschillende continenten, hij bleef doorgaan nadat hij de diagnose ‘prostaatkanker’ kreeg.

“Ik liep al enkele jaren marathons, maar besloot nog gezonder te gaan leven. Ik ging meer op mijn voeding letten, minder drinken, nog meer bewegen, voldoende te rusten... Zo kreeg mijn lichaam de kans om aan te sterken en zelf terug te vechten. Ik heb mij steeds laten opvolgen, en sloot een medische behandeling nooit helemaal uit, moest ik zien dat het tóch de foute kant uitging. Maar ik ben ondertussen genezen, en wilde mijn aanpak daarom graag met anderen delen.”

Experts

Mimi Van Meir hoorde het verhaal van Jan, en nam contact met hem op. “Een goede vriend had ook net de diagnose ‘kanker’ gekregen, en ik wilde weten hoe Jan het had aangepakt. Omdat ik onder de indruk was, stelde ik voor zijn verhaal in een boek te gieten, maar met de nodige aanvullingen. Ik ging daarom te rade bij experts: over voeding, over beweging, over het effect van een positieve ingesteldheid op ziekte en genezing, over intimiteit en seksualiteit...”

Nog meer schade

Verschillende artsen en professoren bevestigden de bevindingen van Gevers, oncoloog-uroloog Louis Denis is één van hen. “Ongeveer de helft van de prostaatkankers die we vinden na een biopsie zijn kankers met een zeer laag risico. In dit geval is een medische ingreep inderdaad niet nodig én kan deze zelfs nog veel meer schade aanrichten. Prostaatkanker is bovendien een traag-groeiende kanker, Jan had dus groot gelijk om zich niet meteen te laten opereren. Maar het is niet altijd eenvoudig om tegen alle bestaande normen in te gaan.”

Net dat is de boodschap van het boek van Gevers en Van Meir: “Je hebt eerst en vooral recht op tijd, en op de keuze wat voor jou persoonlijk het beste is. Door fysiek en mentaal zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen, kan je vaak het grootste verschil maken. Je hebt als patiënt zelf een grote verantwoordelijkheid in je genezing, en je lichaam kan veel meer als je erin gelooft.”

Het boek bestellen kan via www.diagnoseprostaatkanker.be.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Evy D'Eer

    Proficiat !!!!!

Lees meer