Drugsdealer kweekte cannabis tegen chronische rugpijn

Een koppel uit Bornem moest zich gisterenin de rechtbank verantwoorden voor het houden van een cannabisplantage en het verhandelen van drugs. Het ging om een kleine plantage met een dertigtal plantjes. De man verklaarde de drugs te telen als middel tegen zijn chronische rugpijn.

"Het is en blijft illegale teelt. Kweken van cannabis, ook al is het als medicijn, het mag niet", zei procureur Peter Peereboom. Hij vorderde tegen beiden een celstraf. Tegen de vijftigjarige man werd er twaalf maanden cel met uitstel geëist. Zijn 45-jarige vrouw riskeert drie maanden cel met uitstel. De plantage werd aangetroffen in een verborgen kamer.


De politie startte het onderzoek, nadat ze niet enkel een cannabisgeur waarnamen, maar ook een zoomend geluid vanuit het keldergat hoorden komen. Tijdens de huiszoeking werd naast de plantage ook nog 52 gram cannabis en cannabisolie gevonden.

7,3 kilogram

Volgens het parket startte het koppel al in 2011 met de plantage en oogstte hij in totaal 7,3 kilogram cannabis. Ze staafden dat met het elektriciteitsverbruik van het gezin.


"In 2011 was dat 8.000 kilowattuur en de jaren daarop verdubbelde het verbruik. In 2015 was dat zelfs meer dan 33.000 kilowattuur", aldus procureur Peereboom. "Best veel verbruik, aangezien het gemiddelde verbruik van een gezin rond de 3.000 ligt."

Medicijn

Volgens de verdediging was het hoge verbruik het gevolg van een slechte isolatie en het gebruik van bijzetvuurtjes. Het uitbaten van de plantage betwistte de man niet, maar de verkoop van cannabis wel. Hij zei dat hij de plantjes enkel kweekte, omdat hij enkele jaren geleden gestart was met het gebruik van cannabis als medicijn.


"Zo is hij al sinds 2011 een chronisch rugpatiënt. Toen twee jaar later zijn medicijn van de markt gehaald werd, besloot hij om over te stappen naar cannabis", verduidelijkte zijn advocaat Pieter De Wit. Hij vroeg de opschorting van straf.


De vrouw was volgens het parket op de hoogte van de plantage en greep niet in. Zij hielp volgens hen een keer tijdens het oogsten. Haar raadsman vroeg de opschorting. Vonnis op 27 maart. (TVDZM)

Lees meer