De expo is zo goed als klaar voor de opening zaterdag.
Foto Marc Aerts De expo is zo goed als klaar voor de opening zaterdag.

Orde van Hingene brengt verhaal watersnood 1953

Na maanden van voorbereiden is het zover: nu zaterdag 31 januari en zondag 1 februari opent de Orde van Hingene de deuren van haar expo over de watersnoodramp van 1953.

"Deze ramp -die startte met een dijkbreuk in de nacht van 1 februari 1953 en maandenlang aansleepte- is één van de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van Hingene, Wintam en Eikevliet. De oudere generatie, die de ramp bewust meemaakte, heeft nog heel wat kostbare herinneringen, waardevolle verhalen en unieke foto's die wij de voorbije maanden probeerden te verzamelen", zegt Ivo Van Aken van de Orde. "Dat is ons goed gelukt, na onze oproep in de media kregen we heel wat telefoontjes. Zo'n 8 mensen vertellen hun verhaal voor onze film over de ramp, anderen leverden beelden en voorwerpen: weekbladen en brochures uit 1953, een boekje van pastoor Meeus over de watersnood, we kregen zelfs oude zandzakjes uit 1953 te leen."


"De tentoonstelling werd opgebouwd in 4 delen: de feiten, de emoties, de wederopbouw en de toekomst. We richtten een woonkamer in de stijl van de jaren 50 in, door het raam zie je het overstroomd gebied en voel je de wind waaien, we vertellen over de gezinnen die moesten vluchten, de opvang in noodwoningen, het herstellen en verstevigen van de dijken, het nationaal rampenfonds etc. De DVD met vaak emotionele getuigenissen is ter plaatse te bekijken én ook te koop. We maken ook de link naar het huidige Sigmaplan: vanaf 2017 wordt in onze regio gestart met het verhogen van de dijken om toekomstige generaties beter te beschermen tegen het water." De tentoonstelling bezoeken kan op zaterdag 31 januari en zondag 1 februari van 11 tot 19 uur in het zaaltje van taverne Sint Margaretha, Sint Margarethaplein te Wintam. (EDT)

Lees meer