Schop in de grond bij Denaeyer

OPENING HOTEL EN INGEBRUIKNAME EERSTE HUIZEN IN 2018

Ruim twaalf jaar na de sluiting van papierfabriek Denaeyer is gisteren op de site het officiële startschot gegeven van de bouw van een nieuwe wijk. Over enkele jaren zal het gebied tussen de Mechelsesteenweg en Fabrieksstraat 350 nieuwe woningen tellen, kantoor- en commerciële ruimten, een hotel en groen.

"Louis Denaeyer wist in 1860 duidelijk al dat de grond aan de Vredesbrug waarop hij zijn fabriek bouwde ideaal gelegen is. Gedurende 144 jaar verdienden duizenden mensen er hun brood, maar op 30 maart 2004 viel het doek definitief voor de papierfabriek. Het gemeentebestuur greep op dat moment de kans om het geheel om te vormen van industrie- naar woonzone", zegt burgemeester Eddy Bevers (N-VA).

"Samen met de mensen van NV Vaartland werd een plan uitgetekend, maar de administratieve mallemolen veroorzaakte een jarenlange vertraging. Ik dank Lyne en Rik Herbots van Vaartland dan ook voor hun doorzettings- en uithoudingsvermogen, ondanks de vele hindernissen. Het is mede dankzij hen dat 350 gezinnen binnenkort hun toekomst kunnen uitbouwen in Willebroek."

Verkoop percelen

Met de eerste spadesteek die eindelijk is gegeven, gaat het nu snel op site Denaeyer. "Onze infrastructuurwerken moeten in de lente of zomer van 2017 rond zijn. De nieuwe site werd opgedeeld in een zone aan het kanaal en een woonzone in het binnengebied", zegt Lyne Herbots van Vaartland.

Renovatie

"De verkoop van de eerste bouwpercelen loopt vlot, we vonden in Matexi (bouwbedrijf, red.) een partner die 64 koopwoningen zal aanbieden rondom een centraal plein. De eerste huizen moeten tegen 2018 klaar zijn. De zone aan het kanaal -langs de Fabrieksstraat en de Mechelsesteenweg- krijgt een reeks appartementsgebouwen en kantoorruimtes. Ook de renovatie van de historische gebouwen op de site die bewaard zullen blijven, is al van start gegaan."

Vier sterren

De nieuwe invulling van het oude pomphuis is bekend: Sven en Johan Peeters starten er samen het viersterren 'Watermark Hotel'. "We baten nu al hotel Essenza in Kalfort (Puurs) uit, en merken daar al dat de vraag naar meer hotelkamers erg groot is in de regio. Daarom grijpen we deze kans om in dit unieke gebouw 34 kamers in te richten", vervolgen zij. "Verder krijgt het hotel een ruimte voor evenementen en seminaries én een eigen restaurant. Vanuit de suite en de fitnessruimte op het dak zal je het Zeekanaal kunnen zien. We starten in januari 2017 met onze bouwwerken binnenin de bestaande structuur, en hopen in april 2018 de deuren van het Watermark Hotel te kunnen openen. Met die naam leggen we trouwens de link naar het papieren verleden van de site."

Meer informatie over het aanbod op site Denaeyer vind je op www.denaeyer-willebroek.be.

Johan en Sven Peeters maken van het oude pomphuis op de site aan de watertoren een hotel.
David Legreve Johan en Sven Peeters maken van het oude pomphuis op de site aan de watertoren een hotel.

Lees meer