4 Honderden mensen kwamen afscheid nemen van Jens De Winter.
Klaas De Scheirder Honderden mensen kwamen afscheid nemen van Jens De Winter.

Emotioneel afscheid van brandweerman Jens De Winter (30): “Een topkerel met een gouden hart”

Honderden mensen zijn zaterdagvoormiddag naar de brandweerkazerne van Borsbeek afgezakt om afscheid te nemen van Jens De Winter. De 30-jarige brandweerman is op 6 maart onverwacht overleden aan de gevolgen van een hartfalen. “Niemand gaat nog zijn glas heffen zonder aan Jens te denken.”

Jens De Winter is er ondanks zijn jonge leeftijd in geslaagd vele harten te beroeren. Hij was een sociale, sportieve levensgenieter met een passie voor de brandweer. Zowel zijn vader als zijn moeder waren bij de brandweer actief. Zelf was hij eerst aan de slag bij de post van Wommelgem, alvorens hij twee jaar geleden de verhuis maakte naar de kazerne van Borsbeek. Daar kwamen een paar honderden rouwende vrienden, collega’s en familieleden zaterdagvoormiddag tijdens een pakkende uitvaartplechtigheid afscheid nemen.

4 Jens De Winter.
Klaas De Scheirder Jens De Winter.

De verslagenheid om het plotse overlijden van Jens is erg groot. Carine Van Looy, de moeder van Jens, las een brief voor waarin ze het leven van haar zoon schetste. “De brandweer was je met de paplepel ingegeven. Als er voor ons een oproep binnenkwam, dan nam je jouw fiets om toch maar ter plaatse te zijn vóór ons. Je was een levensgenieter en stond altijd klaar om iedereen te helpen. Maar dan was er opeens dat vreselijke moment op 6 maart. Voor ons leef je nog verder. Voor ons ben je niet gestorven, maar je bestemming is ergens anders.”

“We hadden nog zoveel plannen”, liet Lotte Van Hoof, de vriendin van Jens, voorlezen. “Er bloeide echt iets moois tussen ons. We hadden ontzettend veel mooie en leuke momenten samen. Meestal hadden we zelfs tijd te kort. We hadden nog zoveel plannen met ons huis en onze tuin. Daar wilde jij een prachttuin van maken. Ik ga ervoor zorgen dat het precies wordt zoals jij het wilde. De dingen die wij in ons hoofd hadden, wil ik graag verderzetten. Al besef ik dat er nog vele moeilijke momenten zullen volgen. In ons huis doet alles me aan jou denken.”

“We hadden nog zoveel plannen. Jij wilde van onze tuin een prachttuin maken. Ik ga ervoor zorgen dat het precies wordt zoals jij het wilde.”

Lotte Van Hoof

“Je was een topkerel”, zeiden Jens’ collega’s van de brandweer. “Je had een gouden hart. Je was een zotte doos, maar als het moest, kon je ook serieus zijn. Je motiveerde ons. ‘Als ik het kan, dan kunnen jullie het ook’, zei je. Maar je zorgde regelmatig ook voor de komische noot. Als er iets te doen was, nam je altijd de kop. Je was al volop plannen aan het maken voor de volgende ‘Fire for Life’ (Music for Life-actie van de brandweer, red.). We gaan er voor zorgen dat het opnieuw heel leuk gaat worden. Niemand gaat nog zijn glas heffen zonder aan jou te denken.”

Ook burgemeester Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek), voormalig brandweercommandant in Borsbeek, was aanwezig op de uitvaartplechtigheid. “Heel Borsbeek gaat Jens missen”, reageerde hij. “Ik sta versteld van de vele lieve boodschappen die de mensen in het rouwregister hebben achtergelaten. Jens was iemand die mensen kon verbinden. Zulke mensen hebben we broodnodig.” 

4 Honderden mensen kwamen afscheid nemen van Jens De Winter.
Klaas De Scheirder Honderden mensen kwamen afscheid nemen van Jens De Winter.
4 Jens De Winter was net tien jaar in dienst bij de brandweer.
Klaas De Scheirder Jens De Winter was net tien jaar in dienst bij de brandweer.

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Sofie Biesmans

    Fernández Stefano, dat klopt. Ik dacht al dat ik het las dat het niet klopte. Carine heeft dat super goed gedaan. Ben echt trots en fier op haar dat ze dat zelf voor ons Jenske heeft gedaan. Het was een super mooie uitvaart. Hij word enorm gemist door iedereen. Veel sterkte nog voor jullie allemaal. Hij is nu een ster aan de hemel en lichamelijk is hij er niet maar geestelijk leeft hij voort bij iedereen.

  • Jozef Ghys

    Veel sterkte voor iedereen die Jens kende.

Lees meer