De zorgverstrekkers maken zich grote zorgen en hebben ernstige bezwaren omtrent de nieuwe parkeerzones buiten de singel. vlnr: Eddy Somers, Karen Scheers, Jan Dockx.
Benoit De Freine De zorgverstrekkers maken zich grote zorgen en hebben ernstige bezwaren omtrent de nieuwe parkeerzones buiten de singel. vlnr: Eddy Somers, Karen Scheers, Jan Dockx.

Zorgverleners trekken aan alarmbel: “Betalend parkeren in districten kost ons 600 euro per jaar”

Team huisartsenkring Antwerpen Oost, Zelfstandige Kinesitherapeuten Groot Antwerpen, Kring Zelfstandige Thuisverpleegkundigen Antwerpen en ZNA zeggen erg bezorgd te zijn over de manier waarop het betalend parkeren werd ingevoerd in de rand van Antwerpen. De hulpverleners zeggen niet tegen betalend parkeren te zijn “maar ziet momenteel grote praktische problemen met de uitvoering.”

Sinds begin april voerde de stad Antwerpen verschillende betalende parkeerzones in de rand rond Antwerpen in. “Niks mis mee”, zeggen de zorgverleners. “Maar de manier waarop laat te wensen over. Er zijn heel wat praktische problemen waar zowel wij als onze patiënten mee worden geconfronteerd”, zegt kinesist en woordvoerder van de zorgverleners Eddy Somers. “Decennialang hebben wij nooit een probleem aangekaart, tot nu, en dan merk je grote onverschilligheid vanuit de stad. Dat is heel jammer.”

Volgens de zorgverstrekkers wordt zorgverlening aan huis een heel pak complexer waardoor veel patiënten nog moeilijker een hulpverzorger aan huis gaan krijgen. “Nochtans had het initiële plan, overeengekomen met de vorige coalitie minder dan één jaar geleden, om in deze parkeerzones de eerste twee uur een parkeerschijf te mogen gebruiken al heel wat problemen opgelost,” klinkt het.

Geen smartphone

Maar welke problemen zijn er juist? “Om te beginnen staan er te weinig parkeerautomaten. De afstand tussen de automaten bedraagt vaak meer dan 150 meter. Deze afstand retour afleggen is voor vele ouderen en patiënten met een loopbeperking onoverkomelijk,” zegt Eddy Somers. En ook het digitale alternatief is volgens de hulpverleners geen oplossing. “Diezelfde patiënten beschikken niet over een smartphone en zouden ook niet in staat zijn om die correct te gebruiken.” Daarnaast kan volgens de zorgverleners ook de afbakening van de verschillende zones een pak beter. “Het is onduidelijk in welke zone je je bevindt.”

Naast ongemakken voor de patiënten, zijn ook de zorgverleners de dupe van het nieuwe systeem. “Voor het personeel dat van een andere zone met de auto komt betekent dit een belastingverhoging van 54 euro per maand of 600 euro per jaar. Hierdoor wordt het verschil tussen werkenden en werkonwilligen alweer aanzienlijk verkleind,” aldus Somers.

“Wij hebben dit alles reeds herhaaldelijk bij de betrokken instanties en het parkeerbedrijf aangekaart. Het parkeerbedrijf verschuilt zich achter het gelijkheidsbeginsel ongeacht het maatschappelijk belang. Samengevat kan men vooropstellen dat door de uitbreiding van het betalend parkeren in de districten de toegang tot ons beroep als zorgverlener ernstig in gevaar komt. Waarom hebben andere steden een parkeerkaart voor zorgverleners maar is dat in Antwerpen blijkbaar niet mogelijk?” 

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Ingrid Sebrechts

    Mijn schoondochter werkt in Deurne in een groot warenhuis 6 dagen per week een dagkaart en zo 4 weken dat kost iets hoor

  • Kurt Steemans

    En wat met de thuishulpen van de dienstencheques? Zij houden nog weinig over van hun loon van 11 euro bruto, wanneer ook zij moeten betalend parkeren.

Lees meer