"Dankzij muziek ben ik al zo oud geworden"

JEAN (91) EN ALBERT (94) KRIJGEN LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD VOOR 80-JARIGE MUZIEKCARRIÈRE

De Koninklijke Fanfare Vrijheid en Onafhankelijkheid heeft gisteren twee muzikanten in de bloemetjes gezet voor hun muzikale carrière van maar liefst 80 jaar. Jean Cartois (91) en Albert Vrancken (94) kregen voor hun verdienste een Lifetime Achievement Award overhandigd tijdens het Caeciliaconcert in de kerk van Vertrijk.

Jean en Albert, beiden geboren en getogen in Boutersem, zijn muzikanten in hart en nieren. "Ik speel al sinds mijn elfde muziek", vertelt Jean. "Samen met mijn vader kwam ik mee trompet spelen in de fanfare. Later was ik ook actief bij The Lucky Boys. Alle dancings in de streek hebben we platgespeeld. Ik sliep soms zelden, want mijn job bij de Spoowegen slorpte ook veel tijd op."

Vier keer per week

Jean speelt ook nog muziek bij de Harmonie 50+ en bij de fanfare in Lubbeek. "Ik ben dus nog drie à vier keer per week aan het musiceren. Dat is mijn lang leven. Door muziek te maken ben ik zo oud kunnen worden, denk ik." Muziek zit duidelijk in de genen in de familie Cartois: zoon Harry speelt eveneens sax bij de fanfare in Boutersem en dat al 50 jaar.

Naast muzikant is Jean al 55 jaar bestuurslid van de fanfare. "Ik ben ook dertig jaar voorzitter geweest en sinds vijf jaar draag ik met veel fierheid de titel van erevoorzitter", vertelt hij. "Ik blijf actief bij de fanfare zolang mijn gezondheid het toelaat."

Muzieknoten lezen

Ook Albert heeft een indrukwekkend muzikaal verleden. "Ik ben muziek beginnen spelen op mijn twaalfde. De bugel heb ik gaandeweg ingeruild voor de tuba. Helaas lukt het me nu niet meer om mee op te treden met de fanfare." Begin dit jaar werd Albert, die 45 jaar bestuurslid is van de fanfare, zwaar ziek en moest hij het musiceren noodgedwongen staken. "Maar ik betrap hem er nog vaak op dat hij muzieknoten zit te lezen", vertelt dochter Lutgart. "Hij kan gewoon niet zonder muziek."

"Jean en Albert zijn zowaar lid geworden van het erfgoed van Boutersem", zegt schepen van Cultuur, Chris Vervliet (CD&V). "Zij zijn bovendien door hun engagement een rolmodel voor de jeugdmuzikanten van de fanfare."

Medaille bestaat nog niet

Ook de voorzitter van de Vlaamse amateurmuziekorganisatie of Vlamo, Dirk Derison, kwam de kranige negentigers feliciteren. "Normaal moet ik medailles uitdelen, maar voor 80 jaar muzikant zijn bestaan die nog niet. Vandaar dat deze Lifetime Achievement Award dubbel en dik verdiend is." Ter ere van de twee gedecoreerden speelde de jeugdband Mambo nr 5. De muzikanten in hart en nieren genoten zichtbaar van het talent van hun opvolgers.

Jean Cartois en Albert Vrancken met hun Lifetime Achievement Award voor hun 80-jarige muziekcarrière.
Vanessa Dekeyzer Jean Cartois en Albert Vrancken met hun Lifetime Achievement Award voor hun 80-jarige muziekcarrière.

Lees meer