Sam aan het schuilhuisje voor de vluchtelingen.
Bollen Sam aan het schuilhuisje voor de vluchtelingen.

Sam probeert schuilhokje van transmigranten op te frissen, maar botst op weerwerk van gemeentebestuur en politie

Ergens verscholen in de Boutersemse velden staat een betonnen gebouwtje met een golfplaat er op, dat momenteel gebruikt wordt als schuilplaats voor vluchtelingen. Buurtbewoonster Sam Robijns zag op Facebook een foto van ‘het kot’ verschijnen en lanceerde meteen daarop een oproep naar mensen die samen met haar iets wilden ondernemen om dit wat menselijker te maken. Maar haar initiatief werd niet warm onthaald door politie en gemeentebestuur.

“Mensen op de vlucht bestempelen we het liefst als transitmigrant, economische migrant of illegaal. Deze benaming van mensen distantieert ons van wat ze eigenlijk zijn, mensen zoals jij en ik, alleen zijn zij op de vlucht”, aldus Sam. “Wat was de drijfveer van deze mensen om op een bootje te stappen met grote risico’s als gevolg? Stel je voor dat hier oorlog uitbreekt, armoede of een dictatuur heerst? Dan zal ik als mens eveneens overwegen om te vluchten indien mogelijk met de hele familie of de keuze maken de sterkste uit de familie op een bootje te plaatsen in de hoop op een beter, eerlijker leven voor mijn familie en gezin. Door te vluchten krijg je terug hoop.”

Verbod

Sam kreeg op haar oproep op Facebook heel wat positieve reacties, maar vanuit het gemeentebestuur en politie werd het haar verboden om aanpassingen te doen aan de schuilplaats. “Nog voor we het stalletje van afval konden ontdoen, werd het me verboden iets te ondernemen. Zelfs zwerfvuilzakken mochten niet gevuld worden. Je mag immers geen zwerfvuil ruimen zonder toestemming van de eigenaar. Ik heb daarop voorgesteld aan de burgemeester om vluchtelingen te informeren om zo toch mensen uit de handen van mensensmokkelaars te houden. Waarom helpen we mensen niet op het juiste pad door middel van informatie te verstrekken?”

Boutersem mag geen attractiepool voor mensensmokkel worden”

Chris Vervliet

“Als burgemeester van een gemeente waar er een snelwegparking is, zoek je naar de balans tussen je hart, de wetenschap dat er perfect wettelijke kanalen zijn voor asielaanvragen en de vrees een attractiepool te worden voor mensensmokkel”, reageert burgemeester Chris Vervliet (CD&V). “Ik wil gerust aankaarten om op kritische snelwegparkings een infobord te plaatsen met uitleg over asielprocedure, maar uit eerdere politiecontroles weten we dat onder deze mensen zo goed als geen belangstelling bestaat voor een asielaanvraag in België. Ook niet als zij daarover geïnformeerd worden.”

“We moeten vermijden dat Boutersem omwille van zijn ligging een mini Brussel-Noord wordt”, gaat de burgemeester verder. “Bij dringende medische problemen heeft iedereen recht op hulp. In zo een situatie gaan we vanzelfsprekend helpen. Voor mezelf heb ik de keuze gemaakt steun te geven aan een internationale organisatie die werkt rond de vluchtelingenproblematiek. Misschien kan dit een suggestie zijn voor inwoners die hun hart willen laten spreken.”

Ik wil niet langer bij de pakken blijven zitten. Mensen proberen hier immers te overleven in onaanvaardbare omstandigheden.”

Sam Robijns

Maar Sam kan geen genoegen nemen met dit antwoord. “Ik wilde niet langer bij de pakken blijven zitten, want tijdens die oorverdovende stilte van de politiek, proberen mensen hier te overleven, in onaanvaardbare omstandigheden. Aangezien ik in mijn eigen gemeente niet mocht helpen, heb ik deelgenomen aan de grote poetsbeurs in het Noordstation in Brussel. De mensen keken erg verrast op toen er plots een zestigtal vrijwilligers opdaagden met bezems en ander poetsgerei, maar ze waren ook de eersten om mee de handen uit de mouwen te steken. De bescheiden maaltijd die ze nadien van vrijwilligers aangeboden kregen, hebben ze met nog anderen gedeeld. Het was hartverwarmend en schrijnend tegelijk. Zonder iemand te willen opdringen anders naar het migratieprobleem te kijken, kan ik wel aanraden naar de reportage van Vranckx ‘Venezuela’s verloren kinderen’ te kijken. Misschien zie je dan terug de mens, de vluchteling, in plaats van de transmigrant, de profiteur….”

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Veronique Wouters

    Dit is niet de oplossing Gemeente en politie hebben gelijk

Lees meer