Exclusief voor abonnees

Alexander De Croo (Open Vld): “Meer mensen moeten geactiveerd worden in een job”

Oost-Vlaamse lijsttrekker voor Kamer wil iedereen binnen de zes maanden in stagetraject of opleiding zien

Sleutelwoord in de campagne van de liberalen: doeners. “We hebben er in ons land nog te weinig, terwijl de regering toch 250.000 nieuwe banen heeft gecreëerd. Meer mensen moeten een job uitoefenen. En ja: de werkloosheidsuitkering moet in tijd worden beperkt”, zegt de uittredende vicepremier. De liberale Oost-Vlaamse lijsttrekker voor de Kamer wil in de volgende regering ook evenveel vrouwen als mannen op ministerposten.

2 Alexander De Croo: “Armoede is ook seksistisch. Vaak worden jonge meisjes en vrouwen het hardst getroffen.”
Benny Proot Alexander De Croo: “Armoede is ook seksistisch. Vaak worden jonge meisjes en vrouwen het hardst getroffen.”

Alexander De Croo is vrij onverwachts minister van Ontwikkelingssamenwerking geworden. En dat heeft hem veranderd, zegt hij zelf. “Ik heb met eigen ogen gezien dat er veel mensen in de wereld in armoede leven, maar er is ook een ongelooflijke dynamiek die zich ontwikkelt. De voorbije 20 jaar zijn 800 miljoen mensen in de wereld uit de armoede gehaald. Dat is vooral gebeurd dankzij de groei van lokale economie en de komst van een democratie. Ontwikkelingssamenwerking heeft me onder meer geleerd dat armoede ook heel seksistisch is: bij armoede en conflicten in de wereld worden vrouwen en meisjes veel meer getroffen. Ook in ons land is er geen gelijkheid van vrouwen en mannen. En dat is geen kwestie van tijd. Vroeger dacht ik: geef ons nog tien jaar en we zijn er. Het is echter géén kwestie van tijd, maar van beleid en van mannen die dit onderwerp niet op de agenda zetten.

Maar uw partij is van oudsher tegen quota. Ben u daar van mening veranderd?

Ik heb mijn mening inderdaad herzien. Binnen een overheid, waar we werken met het geld van de belastingbetaler hebben we een bepaalde voorbeeldfunctie te vervullen. Vroeger was het wel eens: we gaan een vrouw vinden die wat minder goed is, maar we tillen die wel omhoog. Vandaag vind je op alle domeinen vrouwen die even competent en ervaren zijn als mannen en die ook even veel ambitie hebben. Maar liefst 12 van de 15 ministers in de federale regering zijn een man. Je gaat mij niet uitleggen dat het niet mogelijk was om meer dan drie competente vrouwen te vinden! Ik kan me niet inbeelden dat de volgende regering niet even veel vrouwen als mannen in haar ploeg zou hebben.

Als u in de volgende regering stapt, staat u erop dat er een evenwicht is?

Absoluut: voor onze partij is dat een prioriteit. Essentieel is: wat doet de regering om ervoor te zorgen dat mannen en vrouwen dezelfde kansen krijgen? Het vaderschapsverlof moet verdubbeld worden in tijd. De kost van kinderopvang voor een alleenstaande moeder moet omlaag, zodat zij haar werk kan combineren met de zorg voor haar kinderen. De verplichte schoolleeftijd, die in ons land zes land op zes jaar ligt, moet naar beneden.

Bent u als als vicepremier tevreden over het traject dat deze regering heeft afgelegd? Dit zou uw droomcoalitie moeten geweest zijn. Maar is alles er wel uitgekomen?

Het budgettaire traject hebben we niet helemaal gerealiseerd.

De begroting was een dikke buis!

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 2 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 2 weken gratis

9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • katy vercauteren

    mensen die werkzoekende zijn, worden zowieso als profiteurs afgeschilderd. Gemakkelijk als je zelf een job hebt, om te kappen op de werkzoekende, die zeer intensief dagelijks zoekt, maar overal ofwel het deksel op de neus krijgt of nog beter, die nooit een antwoord krijgen. Aan wie ligt het dan ? Aan de werkgevers die altijd worden beschermd. Die hebben blijkbaar geen plichten.

  • Barrez Graem

    En negenendertig jaar gaan werken zeker en een minimum pensioen ontvangen en iemand met tien jaar dienst en nadien werkloos meer pensioen trekken,leg het maar eens uit

Lees meer