Robin Ronsyn in de slaapruimte.
Foto Ronny De Coster Robin Ronsyn in de slaapruimte.

De Kleppe biedt vakanties voor mensen met beperking

Aan de Everbeekplaats in Everbeek vindt dit weekend de feestelijke opening van De Kleppe plaats. "We bieden een vakantieverblijf dat helemaal is aangepast aan mensen met een handicap en dat voor iedereen betaalbaar is. Dat maakt ons uniek in Vlaanderen", zegt coördinator Robin Ronsyn.

De Kleppe is een project van De Overmolen uit Brussel. Die vzw heeft een lange traditie in armoedebestrijding en zorgzame gastvrijheid. Het nieuwe vakantiehuis in Everbeek is er specifiek voor kansarmen en voor families met zorgbehoevenden. "Zowel gezinnen als organisaties die met deze doelgroepen werken, kunnen bij ons terecht. De Kleppe is een totaalproject waar sociale economie, toerisme en welzijn elkaar raken", vat Robin Ronsyn samen. "We hebben dit oude klooster omgebouwd tot een toegankelijke infrastructuur voor (zorg)vakanties met een sociale invalshoek. Met een team van acht voltijdse werknemers en meer dan veertig vrijwilligers hebben we de kamers voorzien van zorgmeubilair, prikkelarme ruimtes ingericht en een toegankelijke buitenomgeving aangelegd", vertelt Robin.

Fietsen en wandelen

De Kleppe organiseert voor de gasten activiteiten, en dan vooral met de dieren in de tuin, en beveelt ook de talrijke wandel- en fietsroutes in de regio aan.


Na enkele maanden proefdraaien zwaait de Kleppe zaterdag de deuren open voor een feestelijke start. Vanaf 13.30 uur zijn er optredens, een barbecue en randanimatie. De EK-matcht van de Rode Duivels is te volgen op groot scherm. "We verwachten maar liefst 1.000 toeschouwers. Dat wordt hier een groot feest", gelooft Robin Ronsyn. (DCRB)

Lees meer