2 Archieffoto - Tom Browaeys tijdens zijn proces in Oudenaarde, waar hij de vrijspraak kreeg.
Foto DCRB Archieffoto - Tom Browaeys tijdens zijn proces in Oudenaarde, waar hij de vrijspraak kreeg.

Geen nieuw proces rond oplichtingszaak van bankier Tom Browaeys: Hof van Cassatie verwerpt beroep

Het cassatieberoep van bankier Tom Browaeys uit Horebeke is verworpen. Daardoor is het vonnis van het hof van beroep in Gent waarin hij een celstraf van twee jaar met uitstel kreeg, definitief. De man krijgt de veroordeling wegens oplichting en misbruik van vertrouwen in een erfeniskwestie.

Na een vrijspraak in eerste aanleg, een veroordeling in het hof van beroep en een procedure in cassatie komt er nu een einde aan het proces rond bankier Tom Browaeys. De man moest zich samen met zijn echtgenote verantwoorden voor oplichting en misbruik van vertrouwen van één van zijn klanten. Hij ontving namelijk honderdduizenden euro’s van een weduwe die bij hem klant was, maar de manier waarop, bleek niet legaal. Volgens de burgerlijke partij had de man namelijk geen volmacht over de rekening van het slachtoffer en als dat wel het geval was, zou dat in strijd geweest zijn met de bankwet. Zelf houdt de bankier vol dat hij onschuldig is en dat het om schenkingen gaat omdat de weduwe goed bevriend was met zijn familie en ze het geld zelf aan hem wilde geven. Gespreid over verschillende periodes zou de bankier zo ruim 300.000 euro cash gekregen hebben van de vrouw.

2 Archieffoto - Guido De Temmerman is tevreden met de uitspraak van het Hof van Cassatie.
Ronny De Coster Archieffoto - Guido De Temmerman is tevreden met de uitspraak van het Hof van Cassatie.

Guido De Temmerman, de zoon van de inmiddels overleden vrouw, merkte bij de verdeling van de erfenis van zijn moeder dat er iets mis was. Volgens hem moest er ongeveer één miljoen euro op de rekening van zijn moeder staan, maar bleef er maar 195.000 euro over. Hij bracht de zaak aan het rollen en ook het parket zag voldoende aanwijzingen om te dagvaarden. De rechter oordeelde in eerste aanleg evenwel dat Browaeys geen fouten had gemaakt. Hij volgde de theorie van de schenkingen. Het hof van beroep oordeelde vervolgens dat er wel sprake was van oplichting en misbruik van vertrouwen. Daar kreeg Browaeys twee jaar cel met uitstel, een boete van 11.000 euro, de verbeurdverklaring van 334.000 euro en een beroepsverbod van vijf jaar. Ook de vrouw van Browaeys kreeg een straf: zeven maanden cel met uitstel, een boete van 2.750 euro en een beroepsverbod. De twee legden zich niet neer bij het vonnis en trokken naar het Hof van Cassatie. Daar gaat de rechter na of er tijdens het proces fouten zijn gebeurd. Omdat dat niet het geval is in deze zaak, is het vonnis van het hof van beroep nu definitief. Guido De Temmerman is uitermate tevreden met de beslissing van de rechter. 

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jean-Pierre Vega

    Ben er niet zeker van dat al het gepikte geld van de clan Browaeys naar boven kwam.

  • Luc Dedecker

    recht mag zegevieren, proficiat aan de rechter op het hof van beroep

Lees meer