RV

Gemeente deelt geen rattenvergif meer uit, maar zet gespecialiseerde verdelgers aan het werk

De gemeente stopt met het gratis verdelen van rattenvergif. “Het vormt oneerlijke concurrentie met de handelaars en is ook niet efficiënt. We gaan dit overlaten aan gespecialiseerde rattenverdelgers van Rato en die zullen de mensen wél gratis helpen”, zegt milieuschepen Peter Vanderstuyf (Open Vld).

Inwoners van Brakel die door ratten worden geplaagd, kunnen bij de gemeente aan het loket gratis vergif afhalen. “Aan de gemeente kost dit per jaar wel 15.000 euro. Maar we doen daar de handelaars op een oneerlijke manier concurrentie aan. Eigenlijk is het toch niet de taak van de gemeente om zaken gratis uit te delen, die je in de winkel kan kopen”, bedenkt Vanderstuyf.

Minder sterk gif

“Omdat je dit zomaar kan afhalen, is dit een minder sterk gif. Daardoor is de werking ook minder effectief en daarom gaan we stoppen met het uitdelen. In de plaats daarvan doen we voor de rattenbestrijding in Brakel voortaan een beroep op Rato, de provinciale vzw die al veel gemeenten helpt bij de bestrijding van ongedierte”, kondigt Vanderstuyf aan.

Blijft gratis

“De verdelging van ratten zal gratis blijven, maar op een professionele manier gebeuren. Wie met ratten geconfronteerd wordt, kan iemand van Rato laten komen. Die dienstverlening kost je als inwoner niets als je de raad van die specialist opvolgt. Moet de rattenverdelger terugkeren omdat je de instructies niet hebt opgevolgd, dan zal je wel moeten betalen”, legt de schepen uit.

Rato zal zich in Brakel niet alleen toespitsen op ratten, maar doet ook de bestrijding van onder meer exotische ganzen op de Rijdt en van zwerfkatten.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer