Geologische zitbank siert Marktplein Scheldewindeke

Toerisme Vlaamse Ardennen heeft de eerste van vier ‘geologische zitbanken' geplaatst op het Marktplein van Scheldewindeke. De bank is opgebouwd uit Balegemse zandsteen, ijzerzandsteen uit het muziekbos in Oudenaarde, Doornikse kalksteen en blauwe hardsteen. Er komen ook soortgelijke banken aan de kerken van Opbrakel en Elst en in Sint-Goriks-Oudenhove. 

Het vervaardigen en plaatsen van de authentieke en unieke banken kadert in een Europees Leader project ‘Landschapsbeleving en streekidentiteit’. “We willen de toeristen in de Vlaamse Ardennen attent maken op de veelzijdige kenmerken van de Vlaamse Ardennen. Onze geologie en bodemrijkdom is een belangrijk onderdeel van ons verleden en hoe het landschap hier gevormd werd”, zegt Wim Haesebeyt van Toerisme Vlaamse Ardennen. De bank heeft een decoratieve waarde en is een rustplaats voor wandelaars en fietsers. Maar ook een educatieve waarde voor scholen. 

De locatie is niet zomaar gekozen. Scheldewindeke is het geografische hart van de gemeente en de Balegemse steen vormt een belangrijk deel van de identiteit van de gemeente en de ruime regio. Heel wat oude gebouwen werden in deze steen opgetrokken. Toerisme Vlaamse Ardennen liet vier zitbanken maken met de vier gesteenten door houtsmid Tom Verhaege uit Poelsele en Danny Blanken, steenkapper uit Herzele.  

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christiaan Van Waeyenberge

    Mooie aanwinst voor de gemeente !!

Lees meer