2  Khalil aan het werk in de serre.
De Kleppe Khalil aan het werk in de serre.

Khalil ontvluchtte oorlog in Syrië; leerde Nederlands en is nu tuinman: “Wij zijn wel vluchtelingen, maar geen profiteurs”

In De Kleppe, een vakantiehuis voor mensen met een beperking, is sinds enige tijd een Syrische vluchteling aan het werk als tuin- en klusjesman. Khalil (26) vluchtte 2013 voor de oorlog in Syrië, ging uiteindelijk in Geraardsbergen wonen, leerde Nederlands en gaat binnenkort de ICT-wereld in. “We zijn wel vluchtelingen, maar geen profiteurs”, bedenkt hij.

Khalil is opgegroeid op het Syrische platteland. Hij volgde een hogere opleiding tot medisch laborant. “Ik leidde een goed leven en toen kwam de oorlog”, vertelt Khalil. De moeilijke omstandigheden dwongen Khalil om te vertrekken uit zijn land. 

“Dat was zes jaar gelden. Ik ben toen uit Syrië vertrokken. Ik sloot me aan bij een grote groep mensen die beslisten om op zoek te gaan naar betere leefomstandigheden. We verenigden ons en trokken op pad naar buurland Turkije. In die periode waren Syrische vluchtelingen welkom in Turkije. We konden er ons gemakkelijk vestigen, maar de omstandigheden in Turkije waren allesbehalve ideaal. Ik kon wel werken, maar ik bleef illegaal, zonder papieren, en wat ik verdiende was te weinig om een leven op te bouwen. Mijn vrouw en ik hebben dan beslist om naar Griekenland te gaan. Zes maanden later konden we naar België reizen”, vertelt Khalil.

Naar Geraardsbergen

Met de hulp van het OCMW vond hij een woning in Geraardsbergen. In De Kleppe in Everbeek is hij aan het werk als klusjesman.
 “Ik help bij de verzorging van de dieren en bij het poetsen, maar mijn hoofdverantwoordelijkheid is de tuin. De Kleppe heeft een mooie grote tuin die we helemaal toegankelijk hebben gemaakt voor mensen met een beperking. In de moestuin, weides, de stallen van de dieren is er altijd werk. Ik geniet vooral van de groentetuin”, vertelt Khalil.

Zaaien op Syrische wijze

“Ik heb hier trouwens ook onze manier van zaaien geïntroduceerd: de Everbeekse peterselie wordt nu op dezelfde manier gezaaid als de Syrische, duizenden kilometers verder”, zegt de man met enige trots. “Ik kan iedereen verzekeren: niemand kiest er zomaar voor om zijn land te verlaten, zonder een echte reden. En oorlog is jammer genoeg zo’n echte reden. In Syrië had mijn vader voor mij al een eigen huis gekocht, had ik hogere studies gedaan, maakte ik plannen om als zelfstandige laborant te beginnen. Mijn ouders hadden een grote boerderij met een olijfboomgaard van 500 bomen. Dat wil je niet achterlaten, maar ik moest wel. En nu passen we ons aan en leven we verder. We zijn dankbaar voor de kansen die we hier kregen, maar we zijn geen profiteurs. Mijn vrouw en ik werken hier nu allebei, we betalen zelf onze huur en we betalen belastingen”, bedenkt Khalil.

ICT-specialist worden

Zijn tijdelijke tewerkstelling in het vakantiehuis De Kleppe loopt binnenkort af. Khalil maakt nu plannen om zich te verdiepen in ICT. “Ik ga een opleiding volgen en wil dan een job in de ICT. Van laborant over tuinman naar ICT-specialist. Ik bouw altijd verder aan een nieuwe weg”, besluit Khalil.

2
De Kleppe

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • carine van der stichelen

    Doe zo verder Khalil! Voor mensen als jij heb ik bewondering. Ik heb deze week het verhaal van Anas (die ik persoonlijk kende) gelezen via UNHCR, ook een Syrisch vluchteling. Het siert jullie.

  • Rene Dannau

    spijtig een van de weinigen waar we iets aan hebben.

Lees meer