Kinderen moeten voortaan al vanaf hun derde verjaardag een ticket hebben.
Ronny De Coster Kinderen moeten voortaan al vanaf hun derde verjaardag een ticket hebben.

Kleuters zwemmen niet langer gratis in gemeentelijk zwembad Poseidon Brakel

Kinderen tussen de 3 en 6 jaar zwemmen niet langer gratis in het gemeentelijk zwembad Poseidon in Brakel: het gemeentebestuur laat voortaan iedereen vanaf 3 jaar een zwemticket betalen. “Het kan niet langer dat ouders 15 euro geven aan leraars die zwemles geven, maar daarvoor gratis het zwembad gebruiken”, motiveert het gemeentebestuur de maatregel.

Vandaag kost een zwemticket voor kinderen tussen 6 en 12 jaar anderhalve euro. Tieners en volwassenen betalen 2,5 euro per zwembeurt. Kinderen tot 6 jaar zwemmen gratis. Maar dat leidt volgens jeugd- en sportschepen Marc De Pessemier (Open Vld) tot scheefgetrokken toestanden. “Zwemlesgevers verdienen in ons zwembad goed geld: ouders betalen hen vlot 15 euro voor een les, maar aan de gemeente betalen ze niets voor het gebruik van het zwembad. Alleen de lesgever betaalt 2,5 euro. Dat is een scheefgetrokken situatie die we willen veranderen”, zegt De Pessemier. De bestuursmeerderheid heeft daarom beslist dat zwemmers al vanaf hun derde verjaardag een ticket moeten hebben. Dat kost 1,50 euro. Bovendien laat de gemeente alleen nog lesgevers toe die beschikken over het nodige brevet.

Belastingverhoging

De maatregel om de leeftijdsgrens naar 3 jaar te brengen valt niet in goede aarde bij sp.a’er en voormalig sportschepen Hedwin De Clercq. “Dat lesgevers met het grote geld gaan lopen, kan niet meer het argument zijn. Omdat we dat vonden tijdens de vorige legislatuur, hebben we toen beslist dat de gemeente ook zelf zwemlessen zou organiseren en dat gebeurt intussen ook”, merkt De Clercq op. Hij doet de verlaging van de leeftijdsgrens af als een pure belastingverhoging.

Het kan niet langer dat ouders wel vijftien euro betalen aan een zwemlesgever, maar niets voor het gebruik van het zwembad

Schepen van Sport Marc De Pessemier (Open Vld)

Laat niet-Brakelaars meer betalen

“Inwoners van Brakel betalen nu al zo veel geld voor de exploitatie van het gemeentelijk zwembad, dat het geen goed idee is om bijkomende tarieven uit te vinden”, reageert ook Jan Haegeman (N-VA) afwijzend. “Omdat onze eigen inwoners al zoveel betalen, lijkt het me een veel beter idee om een tariefverhoging in te voeren voor niet-Brakelaars. Zij dragen immers niet via een belasting bij tot de exploitatie van het zwembad, terwijl onze eigen inwoners dat wel doen”, vergelijkt Haegeman. Veertig procent opslag is wat Haegeman billijk lijkt.

De meerderheid volgt zijn voorstel niet. “We voorzien de volgende jaren de bouw van een nieuw zwembad. We zullen dan vanuit een ruimer perspectief de tarieven van het zwembad herbekijken”, voorziet gemeenteraadsvoorzitter Alexander De Croo (Open Vld).

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • maarten spiesschaert

    Super asociaal en een eerste verkiezingsbelofte wordt hier al geschonden. Meer voor de jeugd en de kinderen. Brakel blijft een gemeente voor de gepensioneerde. Jammer. Weer een kans die verloren gaat.

Lees meer