Lili Matthijs
Ronny De Coster Lili Matthijs

Lili maakt portretten om naar te luisteren

Van mensen een indringend portret maken, maar dan alleen met geluid: dat is wat Lili Matthijs uit Everbeek sinds kort doet. ‘Luisterportretten’ klinken als radioreportages, maar dan voor heel persoonlijk gebruik: als geschenk voor een huwelijk, een verjaardag, een bijzondere liefde of vriend.

Lili Matthijs is beroepshalve vooral bezig met coaching, training en bemiddeling, maar heeft ook een radioverleden bij Medialaan, waar ze werkte voor de nieuwsredactie van Q-Music en Joe FM. Voor het maken van luisterportretten combineert ze haar beide expertises.

“Ik voel me niet echt een journaliste, maar ben iemand die graag werk met het verhaal van mensen en ik heb ervaring met audio-reportages. Een luisterportret is een audio-opname. Het klinkt als een interview of reportage zoals die worden gemaakt voor radio, maar dan wel veel persoonlijker. Op de radio hoort iedereen het, terwijl een luisterportret een exclusief geschenk is aan iemand. Ik laat iemand daarin vertellen. Dat kan over eender wat gaan. Het is eigenlijk een intieme foto, maar dan in geluidsvorm”, legt Lili uit.

Voor de kleinkinderen

Met een geluidsportret willen mensen soms beletten dat een stem voorgoed verdwijnt.

“Zo had ik onlangs een klant, van wie de ouders al op leeftijd zijn. Die dame wou hen van alles horen vertellen om dat verhaal dan te kunnen schenken aan de kinderen en hun kleinkinderen. Ik ben dat koppel gaan opzoeken en bij de koffie hebben zij gepraat over de liefde, over die zaken waarop ze trots zijn en ook over bepaalde herinneringen. Alles samen gaf dat uiteindelijk een heel mooi beeld, in klank dan, van wie die mensen zijn”, vertelt Lili.

Afscheid op het werk

“Er zijn ook mensen die een luisterportret laten maken en vragen om het te bewaren tot de dag van hun uitvaart. Dat kan op zo’n afscheid emotioneel wel heftig zijn. Maar er zijn ook andere en leuke gelegenheden waarbij mensen kiezen voor een luisterportret. Zo was er ook iemand die van werk veranderde: in plaats van die man of vrouw met wijn en pralines te overladen, verrasten collega’s die persoon met een audio-opname. Ik ben dan niet de persoon zelf, maar de werkmakkers gaan interviewen. Zij vertelden allerlei anekdotes en over de manier waarop ze met die persoon hadden samengewerkt. Op het afscheidsfeest kreeg die persoon dan een doosje met daarin een usb-stick waarop het luisterproject stond.”

Compilatie

Lili interviewt, maar haar stem is in de opnames nooit te horen. “Je hoort de geïnterviewde(n) vertellen en die fragmentjes vloeien in elkaar over met een begeleidend streepje muziek. Hoelang we opnemen, hangt af van de mensen zelf: bij sommigen heb je een beetje tijd nodig eer ze echt los komen. Ik neem de tijd en ga meestal ook bij de mensen op bezoek, omdat ze zich in hun eigen leefomgeving comfortabeler voelen. In een opnamestudio voelen mensen zich minder op hun gemak”, weet Lili.

Meer info: www.luisterportret.be

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer